Economia

Un de cada tres habitatges venuts ha estat comprat aquest any per estrangers

Francesos, belgues i suïssos adquireixen habitatges a la costa gironina

Durant aquest semestre es confirma l'estabilitat dels preus immobiliaris

El 35% de les transaccions de compravenda d'habitatges a les comarques gironines són de ciutadans estrangers, majoritàriament francesos –client tradicional a la demarcació–, seguits de belgues i suïssos, que han decidit comprar pisos i cases en poblacions costaneres gironines i on, cada cop més, es converteixen en la seva primera residència. La demarcació de Girona se situa d'aquesta manera entre la segona i la tercera posició de zones de l'Estat (per darrere de la costa malaguenya) pel que fa a les compravendes fetes per ciutadans estrangers. Aquesta és una de les dades difoses ahir a Girona durant la presentació del 31è estudi del preus de mercat dels habitatges a la província de Girona, que semestralment publica el Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis de Girona i el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona.

Explica el president dels API gironins, Ramon Corominas, que, si bé el client rus “en general” ha desaparegut de les immobiliàries, molts jubilats de fora decideixen aprofitar les seves altes pensions europees per traslladar-se a viure a la demarcació; també, en el cas dels francesos, empesos per l'alta pressió fiscal que tenen. És d'aquesta manera com poblacions com ara Roses s'han convertit en uns dels referents de la recuperació del mercat immobiliari de la costa gironina.

La compravenda d'habitatges a càrrec de ciutadans europeus, juntament amb un recent increment també de la protagonitzada per ciutadans de l'Estat espanyol –que aposten per les segones residències–, són uns dels factors que aquest any consoliden l'estabilitat en els preus dels habitatges a la demarcació i l'inici de la recuperació del mercat, tot i les grans diferències entre zones i barris pel que fa a demanda i estoc. “El mercat és heterogeni i s'han de tenir en compte les diferents velocitats”, assenyala Josep Maria Coll, president del Gremi de Promotors. No és el mateix una població de la costa que una de l'interior, però tampoc és el mateix el preu en un barri d'una ciutat que en un altre.

LA XIFRA

500
habitatges
d'obra nova aproximadament es calcula que s'hauran venut durant aquest 2015 a la demarcació.

LES FRASES

A la costa hi ha uns preus de fins i tot el doble que en poblacions consolidades de l'interior
Ramon Corominas
president dels api de girona
El sector està estabilitzat i en l'inici de la recuperació
Josep Maria Coll
president del gremi de promotors i constructors d'edificis de girona

Balanç prou positiu del 2015

Tot i que les xifres pel que fa a la compravenda d'habitatges nous no són espectaculars, els representants del sector es mostren optimistes pel 2015. L'any passat es van vendre 973 pisos d'obra nova i aquest any no s'arribarà a les 500 unitats –el 50% menys– i la xifra de compravenda d'habitatges de segona mà es manté en 8.000 unitats. Per Corominas, d'aquí a finals d'any “ens podem trobar alguna sorpresa” i que creixi la compravenda. Alerten, però, que “hi ha una perversió” perquè hi ha habitatges que es venen com si fossin de segona mà i que, en realitat, són nous, però han passat de les mans dels promotors a les dels bancs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona