Economia

El preu del cru continuarà en cotes baixes tres anys més

Moody's revisa a la baixa les seves previsions per al barril de Brent, i pronostica un màxim de 65 dòlars a mitjà termini

La producció de l'OPEP i dels Estats Units crea una sobreoferta en el mercat

“L'actual situació de preus [baixos] del petroli no continuarà”, va afirmar ahir el secretari general de l'Organització de Països Exportadors (OPEP), Abdal·là al-Badri, però no va indicar com ni quan es capgirarà aquesta situació. Al-Badri només va destacar que al llarg de l'últim any hi ha hagut una reducció de 130.000 milions de dòlars (119.265 milions d'euros) en la inversió en nova producció.

Poca credibilitat va donar a les paraules del secretari general de l'OPEP l'agència de qualificació creditícia Moody's, que ahir va revisar “significativament” a la baixa la seva previsió sobre els preus del petroli Brent –de referència a Europa–, davant la perspectiva que l'oferta de cru continuarà superant ampliament la demanda. La revisió de la previsió de l'agència rebaixa el preu del barril de Brent de 53 a 43 dòlars pel 2016, pronostica que pujarà fins a 48 dòlars el 2017 i a 53 dòlars el 2018, amb un preu objectiu de 63 dòlars per barril a mitjà termini.

L'entrada en el mercat de petroli procedent de països no membres de l'OPEP –especialment del Light Tight Oil (LTO) dels EUA, procedent de l'obtingut a través del fracking–, sumat a la caiguda de la demanda mundial de cru –sobretot provocada per la frenada de les economies emergents– ha provocat una sobreoferta de petroli en el mercat, que ha repercutit en una davallada espectacular dels preus. El barril de Brent ha perdut en un any gairebé un 40% del seu valor i, si bé ahir superava els 39 dòlars, dilluns passat va caure a mínims de fa set anys, fins als 36,33 dòlars.

L'Aràbia Saudita s'enroca

La situació ha estat en gran part provocada per la posició de força de l'Aràbia Saudita –la veu de l'OPEP–, que no paeix l'entrada de més cru dels Estats Units en el mercat mundial i al qual culpa de ser el causant de la davallada de preus. El fracàs de l'última reunió de l'OPEP, celebrada a Viena el 4 de desembre passat, va ser causat per la immobilitat de l'Aràbia Saudita a reduir la producció de cru per fer augmentar els preus, perquè el que pretén és mantenir la producció a costa del preu per forçar la retirada del mercat del petroli dels EUA procedent del fracking. Tanmateix, aquesta decisió està ferint greument les economies d'alguns dels seus socis, que basen els pressupostos nacionals en un preu del barril de Brent al voltant del 100 dòlars, com ara Veneçuela, l'Equador i Nigèria, i també la d'altres que no pertanyen al club petrolier, com ara Rússia.

Però la geopolítica és plena de contradiccions, i mentre l'Aràbia Saudita s'enroca en la seva posició, creix el malestar dins de l'OPEP, la volatilitat regna en els mercats financers, els Estats Units veuen com Rússia s'enfonsa en el seu atzucac econòmic, el dòlar s'aprecia –perjudicant les economies emergents– i l'euro es continua cotitzant baix davant el dòlar, un fet que permet al Vell Continent anar superant la seva crisi, però posa en perill alhora l'assoliment del 2% d'inflació.

Els Estats Units, gràcies al fracking, satisfà el 90% de les seves necessitats energètiques i es va situar l'any passat, insòlitament, com a major productor mundial de petroli, amb 11.644 barrils diaris, per davant de l'Aràbia Saudita (11.505) i Rússia (10.838). Difícilment retirarà producció del mercat.

De Guindos, content per l'estalvi que li dóna el petroli

El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, va avançar ahir que, gràcies a la caiguda del preu del petroli i el tipus de canvi, la projecció de l'estalvi per a l'Estat passarà dels 10.000-12.000 milions d'euros a 15.000-17.000 milions. “Són bones notícies per a l'economia espanyola”, va afirmar davant d'aquesta dada, tot afegint-hi que “això es va filtrant en la balança de pagament, en l'IPC, que està en negatiu, en la millora de la renda disponible de les famílies i en la reducció dels costos empresarials”. Per tant, segons el ministre: “Tenim aquí un factor positiu, vent de cua per a l'economia espanyola, que està tenint un efecte positiu per al conjunt de l'economia europea.” Ara, aquesta davallada del preu del cru, segons va dir el secretari d'estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa, s'haurà de vigilar i traslladar al preu dels carburants.

Les borses, però, no estan tan felices com De Guindos, i des de fa mesos la seva constant és la volatilitat. L'Íbex 35 va perdre la setmana passada un 4,43% del seu valor, en sintonia amb les places europees i gran part de les principals del món. Aquesta setmana no va començar gaire millor i, dilluns passat, el selectiu espanyol va cedir un 2,1%, i va encadenar deu sessions en vermell per primera vegada en la seva història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia