Economia

Hora de revisar els sous

S'aproven els primers convenis amb alces de l'1,5%

Puja el fitxatge de reclutadors, preludi de noves contractacions

S'espera que l'atur es tanqui aquest any per sota del 15%

El 60% de les empreses diuen que augmentaran la plantilla

El sou dels treballadors que es regeixen pel conveni del sector del cava i els vins escumosos pujarà a partir de l'1 de gener un 1,5%, d'acord amb les recomanacions del pacte de negociació col·lectiva signat recentment entre sindicats i patronals. Aquest acord, que serveix de guia en les negociacions laborals de Catalunya i de tot l'Estat, argumenta que hi ha empreses i negocis que ja comencen a remuntar i aconsella que la millora es traslladi a les butxaques dels treballadors. Encara és molt aviat per parlar de canvis importants i generalitzats, però els sindicats esperen que es comencin a compensar els sacrificis salarials fets en l'època més dura de la crisi, i la patronal admet que ha arribat el moment d'encetar el canvi de tendència.

Per Josep González, president de Pimec, “s'ha de mirar molt bé com està cada empresa, però n'hi ha que havien estat molt tocades i ara tenen augments significatius, així que les que han millorat han de fer un gest”. Per González, apujades de sou de l'1% són “assumibles”.

De tota manera, el camí per invertir la tendència en els salaris no és fàcil. Per arribar a l'alça aconseguida (que serà del 3% a finals del 2017), els representants dels treballadors del ram del cava han estat un any batallant. També després d'un intens procés de negociació s'acaba de signar el conveni col·lectiu de pastisseria, brioixeria i confiteria de Barcelona, que preveu una alça de l'1,25% per al 2016 i d'un altre 1,25% per al 2017. Cal tenir en compte, però, que la reforma laboral dóna prioritat al conveni d'empresa i que la companyia es pot despenjar d'aquest i del sectorial, si al·lega motius econòmics. A més, no tots els negocis que es comencen a recuperar volen fer canvis tan de pressa. En el sector de preparats alimentaris i productes dietètics s'anuncien mobilitzacions perquè, sosté CCOO, “les propostes de la patronal són inassumibles, sobretot tenint en compte que la majoria d'empreses del sector estan tenint beneficis i estan augmentat la producció”.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, admetia fa uns dies que “hi ha empreses que ja estan facturant més i, en bona part, això ha estat possible gràcies a l'esforç salarial, així que també han de donar pas a la recuperació salarial”. Segons un estudi que està a punt de fer públic la consultora Icsa i que ha elaborat juntament amb la universitat La Salle, gairebé la meitat de les empreses preveuen apujar els sous aquest 2016.

Diferències salarials

Pel president del grup, Ernesto Poveda, veurem aquest any “una certa reactivació salarial”, però continuarem tenint un model “amb grans diferències”. El 2015, els sous dels directius van pujar entre un 6 i un 7% i els dels treballadors, només un 0,5%. I la polarització es mantindrà, segons Poveda.

De tota manera, l'informe que encara està ultimant Icsa dóna bones notícies: el 60% de les companyies diu que augmentarà la plantilla, almenys a l'àrea de noves tecnologies. I és que, com la resta de professionals i empreses que treballen en el mercat de la intermediació, la consultora fa mesos que nota un important dinamisme en el fitxatge de càrrecs intermedis i especialistes en reclutament, un moviment que fa pensar en futures contractacions. Jaume Gurt, director general d'Infojobs, hi posa xifres: “Aquest any hem publicat un 64% més d'anuncis per contractar reclutadors de personal i càrrecs vinculats als processos de selecció.” “Si el mercat demana especialistes en contractació vol dir que espera créixer”, afegeix.

Hi ha més canvis que anticipen millores. Segons Gurt, per primer cop des de l'inici de la crisi, els treballadors que es jubilen són substituïts. “Abans la majoria de vacants no es cobrien, però les pimes s'han aprimat tant que tan bon punt hi ha hagut una certa millora, han tornar a contractar”, indica. El director general d'Infojobs admet que en aquest cas no hi ha una creació neta d'ocupació, però almenys no se'n destrueix de nova i, a més, la contractació s'anima.

Des de Manpower, on també veuen molt més moviment en el fitxatge de “posicions estratègiques per treure nous productes i marques”, han detectat que a finals de novembre “s'han mogut xifres inèdites en determinats sectors gràcies a l'augment de la demanda interna”. Com explica Raúl Grijalba, president executiu del grup, les branques que enceten el 2016 amb més força són les del tèxtil, la fusta, el paper i les arts gràfiques (que viscut una alça del 28,5%), la indústria i energia i les activitats tècniques.

Segons els càlculs d'Infojobs, aquest dinamisme farà que l'ocupació pugi a Catalunya un 4,2% i que l'atur s'hagi situat a finals del 2016 en el 14,57%, enfront del 17,5% de la darrera enquesta de població activa. També la patronal Foment del Treball espera que el 2016 es tanqui amb una taxa de desocupació per sota del 15%. El diagnòstic del catedràtic de la UAB Josep Oliver és que l'ocupació creixerà a partir d'ara menys que aquest darrer any, però no serà una mala notícia, ja que augmentarà gràcies a l'aportació de la indústria i els serveis, dos sectors que donaran estabilitat i solidesa al creixement. En dos anys, Catalunya ha creat 176.000 llocs de treball. Per arribar a recuperar els 665.000 perduts durant la crisi, però, el catedràtic calcula que haurem de passar no només tot el 2016, sinó uns cinc anys més.

LES FRASES

Les empreses que han millorat resultats han de començar a fer gestos en el terreny salarial
Josep González
president de pimec
Estem notant molt moviment en el fitxatge d'experts en selecció i reclutament de personal
Ernesto Poveda
director general icsa
Per primer cop des de la crisi, les empreses supleixen els treballadors que es jubilen
Jaume Gurt
director general d'infojobs
S'han mogut xifres inèdites en determinats sectors gràcies a l'augment de la demanda interna
Raúl Grijalba
president executiu de manpower


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia