Economia

Pluja de milions per a ‘start-ups'

La inversió en nous projectes és el que més creix en l'activitat del capital de risc i atreu fons forans

El bon moment impulsa també l'acció dels inversors privats i el micromecenatge

El venture capital, és a dir, aquell segment del capital de risc que es concentra en empreses en fase inicial, viu un moment més que dolç. Segons les dades de l'Associació Espanyola d'Entitats de Capital de Risc (Ascri), aquest tipus d'inversió ha assolit la suma rècord de 585,6 milions d'euros el 2015. Són aquestes operacions les que estan impulsant més l'activitat dels fons de capital de risc, i això és així en part perquè, com explica el president d'Ascri, Javier Ulecia, “els fons internacionals s'estan començant a fixar en el nostre mercat, perquè detecten més companyies d'èxit que han aconseguit créixer ràpidament i que són globals, i això és un gran element de reclam”. El capital estranger ha signat
el 67% de les operacions
de venture.

El que abans era una excepció, afegeix Ulecia, com ara “que un fons de Londres busqués projectes aquí, avui ja és més normal; han perdut la desconfiança que tenien cap a aquest mercat”. Això passa en bona part per l'eclosió de l'ecosistema emprenedor local. I és que Catalunya, i especialment l'àrea de Barcelona, concentren, juntament amb Madrid, la majoria de les operacions. En el sector tecnològic encara és més evident. Les start-ups d'aquest segment amb base a Catalunya van captar el 60% del total de fons el 2015, segons un estudi presentat aquesta setmana per la Mobile World Capital Barcelona.

Exemples d'èxit com ara Wallapop i Letgo, dues aplicacions de compravenda d'articles de segona mà que en molt poc temps han estat capaces de créixer exponencialment i generar un mercat global, contribueixen a aquest efecte crida cap al capital forà. Letgo ha donat entrada a la nord-americana Naspers amb més de 90 milions d'euros i Wallapop ja té en el seu accionariat actors com la també nord-americana Insight Venture Partners.

El sector tecnològic continua sent el rei de les grans inversions, però també despunta amb força el biotecnològic. Aquest àmbit ha protagonitzat la primera gran operació de l'any, els 11,5 milions d'euros que han anat a Aelix Therapeutics –especialitzada en el desenvolupament d'immunoteràpies contra el VIH– en una ronda de finançament liderada per Ysios Capital, i en la qual han participat també Caixa Capital Risc i Johnson&Johnson Innovation. “Estem treballant en el sector biotec des del 2008 i hem notat un gran canvi d'actitud. Si bé al principi era molt difícil despertar l'interès d'inversors internacionals, ara fins i tot són ells els que ens pregunten l'opinió sobre empreses espanyoles i catalanes que tenen en el seu radar”, explica Josep Lluís Sanfeliu, soci i cofundador de l'empresa Ysios Capital.

Una via en auge

Aquesta mateixa explosió d'activitat l'estan notant les plataformes de micromecenatge dirigides a empreses de nova creació (equity crowdfunding). Crowdcube, plataforma originària del Regne Unit que el 2014 va aterrar a Barcelona, ha tancat el 2015 amb 2,2 milions d'euros gestionats en operacions de finançament a start-ups, i la previsió per a enguany, explica el seu màxim responsable, Pepe Borrell, és assolir els 5 milions d'euros.

El salt en l'activitat de la plataforma, destaca Borrell, recull aquest bon moment de l'emprenedoria, però també el fet que aquestes empreses joves estiguin més obertes a buscar vies de finançament alternatives als bancs. “Quan vam començar érem l'última de les seves opcions, però ara podem ser la primera.”

I, tot i que encara estan tancant els números del 2015, a la xarxa d'inversors privats (business angels) BANC (Business Angels Network Catalonia) també veuen el moment amb optimisme. El seu coordinador, Àlex d'Espona, destaca: “Estem en un bon moment per a aquestes operacions. I, si bé l'entorn socioeconòmic encara és volàtil, les perspectives són molt millors que fa dos o tres anys.”

Aquesta xarxa, promoguda per la Cecot i la Fundació CP'AC, espera tancar el 2015 lleugerament per sobre dels 810.000 euros que va mobilitzar un any abans, “i les perspectives per a aquest any van en aquest mateix sentit”, assenyala D'Espona.

Els reptes pendents

A pesar d'aquesta tendència positiva, el sector alerta que encara no es poden tirar coets. “Encara estem lluny dels nivells que hauríem de tenir pel volum de la nostra economia. Si ens comparem amb altres països com ara el Regne Unit, Alemanya i França, proporcionalment estem encara molt per sota”, destaca el president d'Ascri.

Això és així, diu Ulecia, perquè “aquí encara ens costa més captar aquests fons privats perquè tenim menys incentius fiscals que en altres països”. Una queixa que comparteixen des de les xarxes d'inversors privats, però que no acaba d'entrar a l'agenda política, “per molt que la majoria dels partits comparteixin les nostres aspiracions”, diu Ulecia.

El 2015 el conjunt de
les plataformes de micromecenatge corporatiu van moure uns 4 milions d'euros a l'Estat (bàsicament a Barcelona i Madrid), molt per sota dels 25 milions que mouen al Regne Unit. “Cal millorar l'entorn legal
i facilitar el registre d'inversors estrangers per operar amb empreses d'aquí si es vol continuar creixent”, destaca Borrell.

LES FRASES

Les companyies d'èxit que han aconseguit créixer ràpidament i que són globals són el millor reclam
Javier Ulecia
president de l'ascri
A pesar que l'entorn socioeconòmic encara és volàtil, estem en un bon moment per a aquestes operacions
Àlex d'Espona
coordinador de banc

Immunes a la volatilitat

En un escenari marcat per un acord in extremis per formar govern a Catalunya i la més que probable convocatòria de noves eleccions a l'Estat, semblaria fins i tot contradictori que la inversió en empreses de nova creació visqui
un moment d'explosió. Però està passant. Com explica el president d'Ascri, “a cap inversor li agrada la incertesa, però precisament els que es dirigeixen al segment d'empreses de nova creació estan molt acostumats a aquest element d'incertesa”.

A més, les start-ups que acumulen la major part de la inversió del capital de risc i altres inversors institucionals i particulars tenen en comú que, a pesar de ser molt joves, són molt globals, i això vol dir que tan sols una part molt petita del seu negoci depèn de la marxa de l'economia catalana o espanyola. La inversió en negocis de nova creació és menys cíclica que la resta del capital de risc, i es deixa influenciar menys pels moviments en l'escenari polític. Per això, entre tots els elements que poden condicionar el creixement de la inversió aquest 2016, el complicat escenari polític no sembla que hi hagi de tenir gaire influència. “Pesa més la nostra capacitat per captar i retenir equips de talent amb una visió global des del primer dia”, afegeix Ulecia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia