Economia

L'Íbex-35 diu adéu als 8.000 en l'enèsima sessió volàtil

El selectiu recula un 2,4% i eleva a un 17% les pèrdues anuals

Els experts defineixen l'inici del 2016 com el pitjor de la història

Xina, Grècia, els EUA i el petroli continuen generant inquietud

Les insegures perspectives sobre el creixement global reflectides, entre altres indicadors, en el baròmetre del preu del petroli van tornar a sotragar ahir les borses, en aquesta ocasió amb l'excepció dels mercats xinesos, que se'n van escapar per la celebració de l'any nou lunar.

L'Íbex-35 va capgirar la tendència tènuement positiva dels primers moments de la sessió i va tancar deixant enrere la cota psicològica dels 8.000 enters. Així reblava les pèrdues de la vigília, que havien estat d'un sonor 4,4%, amb un 2,4% més, fins als 7.927,6 punts, un nivell oblidat des de final de juliol del 2013. El saldo de la jornada difícilment podia ser més galdós: gairebé un 7% de pèrdues en dos dies, un 10% des que ha començat el mes i un 17% des de principi d'any.

A escala mundial, i ja a primer hora, Tòquio inaugurava el dia de volatilitat pessimista amb una caiguda del 5,4%, encomanat de la basarda dels inversors, que es van refugiar en la moneda nipona. El ien es va enfilar i va perjudicar, de retruc, els valors exportadors del seu parquet. Com a prova, el dòlar va caure per sota dels 115 iens per unitat, per primer cop des de fa més d'un any.

Milà, fanal vermell

Després d'un tancament de la també matinera Sydney, amb pèrdues del 2,7%, la nova onada negativa va arribar a Europa. Milà va liderar els retrocessos, amb un 3,2%, mentre París cedia un 1,7%, Frankfurt un 1,1% i Londres, un 1%.

Grècia i les seves inestabilitats –la prima de risc hel·lènica va ultrapassar els mil punts bàsics– es van sumar al cúmul de temes que fa dies que capfiquen els inversors i els experts, que ja defineixen l'estrena d'any com la pitjor que recorden, amb una conjura de circumstàncies. Començant per la preocupació per l'evolució dels Estats Units, que han presentat males dades macroeconòmiques, com la de l'atur, i pels pròxims moviments de la Reserva Federal després de la seva incipient frenada en la política monetària expansiva, decidida per la seva presidenta, Janet Yellen.

La Xina és un altre front obert per als inversors, amb un creixement desaccelerat i amb una política monetària imprevisible. Finalment, el petroli i l'aparentment imparable baixada del seu preu, que per a alguns prefigura, si no una nova recessió, sí una frenada important en les expectatives d'activitat globals.

L'esperança del BCE

Ni tan sols la presentació de resultats empresarials, alguns de bons, estan aconseguint frenar la calamitat en què s'han convertit els mercats borsaris. No obstant això, des de Banca March asseguraven ahir que, malgrat la pèrdua de dinamisme del creixement i les amenaces esmentades, com a analistes “no contemplen un escenari central de deteriorament tan intens”, ja que, asseguren, “els principals bancs centrals encara disposen d'eines”.

LA XIFRA

10
per cent
de valor ha perdut l'Íbex-35 des de principi del mes de febrer, és a dir, en tan sols 7 sessions.

La AIE alerta que el preu del cru no ha tocat fons

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) va rebatre ahir les previsions optimistes que apunten a una frenada en l'abaratiment del cru i va assenyalar que encara podria no haver tocat fons.

De Guindos confia en el creixement, malgrat tot

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, veu “difícil” que el PIB de l'Estat quedi per sota del 3%, “excepte un desastre”, i afirma que la inèrcia del creixement no es veurà afectada pels mercats inestables.

La previsió del PIB espanyol no se salva dels riscos

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va alertar ahir que les previsions del PIB de l'Estat per a enguany, que són d'un 2,8%, podrien quedar compromeses per les incerteses globals.

El Brent recau per sota dels 32 dòlars per barril

Tot i que al principi de la jornada es va moure per sobre dels 33 dòlars, el barril de petroli Brent, de referència a Europa, va tancar ahir el preu dels seus futurs per a l'abril a 31,34 dòlars per unitat.

La prima de risc trontolla de nou per la por global

La prima de risc del bo espanyol, la diferència entre la rendibilitat d'aquests títols i els seus homòlegs alemanys, va viure rècords durant la jornada, tot i que al final va recular fins als 152 punts bàsics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia