Economia

Abertis obté un benefici de 1.880 milions per la sortida a Borsa de Cellnex

El grup registra un guany històric el 2015 gràcies a les plusvàlues de l'OPV de la filial de telecomunicacions

Ara apunta a les autopistes de l'Amèrica del Nord

Abertis va tancar l'exercici de l'any passat amb un benefici històric de 1.880 milions, xifra que suposa gairebé triplicar l'obtinguda un any abans, gràcies en bona part a les plusvàlues derivades de la sortida a Borsa del 66% de Cellnex Telecom, la seva filial de telecomunicacions, tot i que descomptant els extraordinaris i provisions el creixement hauria estat del 7%. A més, els ingressos del grup presidit per Salvador Alemany van assolir els 4.378 milions, el 5% més en termes comptables, i el resultat brut d'explotació (Ebitda) va augmentar el 5%, fins als 2.807 milions, per la bona evolució dels trànsits, que es van incrementar en tots els seus mercats excepte al Brasil.

El 70% dels ingressos del grup el 2015 es van generar fora de l'Estat espanyol, i el mercat de França és el que va aportar més a la companyia, amb el 37% del total, seguit del de l'Estat, amb un 30%. Les autopistes espanyoles van registrar un creixement del trànsit del 6,1% –5,7% en vehicles lleugers i 8,5% en pesants–, mentre que les de Xile ho van fer en un 8,5%; França, un 1,8%; Puerto Rico, un 0,8%, i l'Argentina, un 0,7%. Al Brasil, però, el trànsit va caure el 2,5%.

Abertis, que preveu uns ingressos d'uns 4.700 milions per al 2016, impulsats per un sòlid creixement del trànsit i de les tarifes, apunta ara cap a l'Amèrica del Nord amb el seu negoci d'autopistes, un mercat estratègic en què el grup busca entrar des de fa anys, tot i que deixa de banda de moment el mercat dels Estats Units, després que en els últims anys el grup licités per diverses vies que finalment no va aconseguir.

L'Argentina, nou mercat

Abertis també descarta
invertir al Brasil més import del que ja té fixat per contracte, per a les millores de les autopistes que ja controla en aquell país sud-americà. Tot el contrari del que té projectat per a l'Argentina, país que el director financer del grup, José Aljaro, va definir com a potencial nou mercat. Abertis, participada per Criteria Caixa Holding i OHL, està disposada a obrir el seu capital a nous socis a canvi d'incorporar noves vies a la seva cartera. “Preveiem un exercici 2016 prometedor quant a resultats i finançament, però també quant a les perspectives de creixement de la companyia”, va assegurar el vicepresident i conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés.

Previsió milionària per a adquisicions a Europa

Abertis té en estudi sis projectes d'autopistes en mercats que considera prioritaris, especialment a Europa occidental i Amèrica, amb una capacitat d'inversió propera als 4.000 milions d'euros. Un dels projectes que es troben en fase de negociació és l'adquisició als accionistes d'A4 Holding de dues autopistes a Itàlia, fel pel qual s'ha allargat el termini d'exclusivitat fins a finals del març vinent. A més d'aquest projecte, el grup en té en estudi dos més a Europa i tres concessions a Amèrica, cap de les quals als EUA, tot i que l'equip directiu no ha revelat els emplaçaments per raons de confidencialitat. Abertis també negocia inversions de fins a 2.000 milions a canvi d'ampliacions del termini de concessió en actius que ja formen part de la seva cartera al Brasil, Xile i Puerto Rico. Francisco Reynés, conseller delegat d'Abertis, va afirmar que ara el grup prioritza les negociacions bilaterals sobre els concursos públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia