Economia

Les rebaixes i el rebut de la llum congelen l'IPC al 0,0%

Els preus cauen al gener un 1,7%, tot i que no tant com a l'Estat, on queden en negatiu

L'evolució és valorada per uns com a font de competitivitat i temuda per d'altres perquè indica atonia econòmica

Ni fred ni calor, però sí una mica d'inquietud. Aquesta és la sensació que deixava ahir en l'ànim dels observadors l'evolució dels preus a Catalunya durant el mes de gener, amb un IPC interanual exactament d'un 0%. Aquesta taxa anual és deguda a una caiguda important durant el primer mes de l'any, en què el cost de la vida es va abaratir, segons les dades de l'institut estadístic espanyol, l'INE, en un 1,7% en termes mensuals. Les rebaixes en van ser les principals causants, però també altres serveis d'ús quotidià, el cost dels quals es va abaratir, com ara el rebut de la llum.

Breu treva a l'Estat

Però si aquestes dades no prefiguren un desvetllament de l'activitat econòmica, menys encara ho van fer en el cas del conjunt de l'Estat, on l'INE va calcular un índex de preus negatiu del 0,3% respecte al gener del 2015, després d'una davallada mensual de l'1,9%.

Al marge de les rebaixes d'hivern, un clàssic de l'estació, el capítol de l'habitatge (amb una caiguda del 6%), i dins d'aquest l'abaratiment del rebut de la llum, que al gener del 2015 s'havia encarit substancialment, va ser el principal responsable de la taxa deflacionista espanyola, que retorna la situació a la del novembre de l'any passat i reprèn els valors negatius que acumulava des del juliol del 2014 després d'una treva que finalment ha estat breu, malgrat els intents oficials de minimitzar la rellevància de la situació.

Entre aquests, el del ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, que des de Brussel·les va negar ahir que l'Estat estigui vivint “una espiral deflacionista”. Ans al contrari, a parer de De Guindos, que assistia a la reunió de ministres d'Economia i Finances de la UE, l'Ecofin, el fet que la inflació subjacent, que descompta els preus energètics i dels productes estacionals en general, estigui en un 0,9% és un bon senyal.

El ministre es va felicitar per l'influx beneficiós dels preus baixos: “Aquesta evolució és positiva perquè millora la nostra competitivitat, incrementa la renda disponible de les famílies i està sent compatible amb un procés d'increment del consum i de la inversió”, va assegurar.

Mals auguris

Una visió ben diferent van aportar, en canvi, els sindicats. En opinió de la UGT, per exemple, les dades de l'IPC català són un símptoma clar de la “feblesa” del consum intern, i indiquen que “la recuperació que alguns vaticinen s'esta produint a costa de l'empobriment de la població i de la devaluació dels salaris”. Per CCOO, a més, la reducció no amaga la pujada de preus de molts productes de primera necessitat i, com la UGT, demana més increments salarials als convenis.

Des del món empresarial, la CEOE va coincidir amb la Fundació de les Caixes d'Estalvis i va predir que aquesta atonia en els preus es mantindrà durant bona part de l'any en curs. Per la patronal seria perillosa una pujada sobtada, que comportaria una pèrdua de competitivitat a Europa, on l'IPC també és molt baix.

Un canvi de tendència significatiu

El rebut de la llum va experimentar una baixada del 10,6% al gener respecte del mes previ, segons va comunicar ahir l'INE. Aquest abaratiment, va especificar l'organisme, és la clau de l'última revisió de l'índex de preus també difós ahir. Segons les xifres oficials, l'electricitat també ha registrat un descens del 13% interanual respecte al mateix mes del 2014.

Si es prenen les dades del simulador de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), a partir del perfil del consumidor que utilitza el Ministeri d'Indústria, el rebut mitjà de l'electricitat ha experimentat una baixada de més de l'11% respecte al desembre, que s'amplia a un 14,5% si es compara en termes interanuals. Així es trenca la tendència alcista dels últims mesos, gràcies al descens del preu en el mercat majorista, al seu torn propiciat per un increment de la presència de l'energia eòlica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona