Economia

La UE estudia eliminar els bitllets de 500 euros

Els ministres d'Economia i Finances europeus ho plantegen com a mesura per combatre el finançament del terrorisme i altres activitats criminals

Estats com Holanda, França o Espanya veuen amb bons ulls la mesura, que té el recel d'Alemanya

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea estudien eliminar el bitllet de 500 euros per combatre el finançament del terrorisme i d'altres activitats criminals.

L'Ecofin té damunt la taula una proposta de la Comissió Europea (CE) per acabar amb les fonts de finançament de les organitzacions terroristes. La idea se centra en reforçar el control dels mètodes de pagament anònims, com per exemple les targetes de prepagament, els pagaments en efectiu i en la circulació de bitllets de gran valor, com el de 500 euros.

“Hi ha el risc que els bitllets grans i les elevades quantitats en efectiu es puguin utilitzar fàcilment per al finançament del terrorisme, i li hem demanat al Banc Central Europeu que ho estudiï i ens presenti propostes”, ha explicat el ministre de Finances holandès i president de torn de la UE, Jeroen Dijsselbloem. Ha puntualitzat que la CE “no va tant lluny” com per proposar directament l'eliminació d'aquest bitllet, però sí que emplaça el BCE a estudiar-ho i presentar als ministres un pla d'acció concret.

La proposta d'estudiar eliminar els bitllets de 500 euros o posar un límit màxim als pagaments en efectiu a la Unió Europea està ben vista per alguns països com Holanda o França, però té el recel d'Alemanya, que de fet va ser el país que va impulsar en primera instància la creació d'aquest bitllet, semblant al dels antics 1.000 marcs alemanys.

El titular d'Economia francès, Michel Sapin, ha remarcat que per França la iniciativa de retirar aquests bitllets seria positiva, però ha reconegut que “la decisió és del Banc Central Europeu (BCE)”. Segons ell, però, cal que “a tota Europa hi hagi la mateixa reglamentació” pel que fa a les quantitats de diners que es poden fer servir en efectiu.

Al seu parer, “el bitllet de 500 euros s'utilitza més per facilitar transaccions que no són honestes que per comprar”. “El primer element de finançament del terrorisme és l'efectiu, i hi hem de lluitar en contra”, ha remarcat. “És normal que ens plantegem avui la utilització d'aquest bitllet”, ha indicat.

El ministre d'Economia espanyol en funcions, Luis de Guindos, també s'ha mostrat partidari d'eliminar els bitllets de 500 euros durant la reunió d'aquest divendres a Brussel·les. “Creiem que seria molt important explorar la possibilitat de retirar els bitllets de 500 euros”, ha dit De Guindos en roda de premsa. Segons el ministre espanyol, aquests bitllets s'han convertit en un “instrument pel blanqueig de capitals”. “La seva retirada seria una consideració fonamental en el nostre compromís en la lluita contra el finançament del terrorisme i el blanqueig de capitals”, ha destacat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona