Economia

Àlvarez insta les esquerres a derogar la reforma laboral

El nou secretari general de la UGT s'imposa amb el 51,1% dels vots malgrat la campanya en contra d'ell i del dret a decidir

Vol descentralitzar i aprimar el sindicat, del qual diu que ha estat “maltractat”

Per 17 vots de diferència, de matinada i després d'hores de debat, de converses i d'intents fins i tot de consensuar una candidatura única, finalment Josep Maria Àlvarez, fins ara secretari general de
la UGT a Catalunya, es
va convertir la matinada d'ahir en el nou secretari general del sindicat. Va vèncer fins i tot l'oposició clara del màxim responsable sortint, Cándido Méndez –en el càrrec des del 1994–, que en el seu últim discurs va deixar de banda la imparcialitat i va carregar contra el dret a decidir, contra els “populismes”, contra els moviments “demagògics” que promouen una sortida “parcial” i, de retruc, contra Àlvarez. La candidatura del secretari general del Transport, Miguel Ángel Cilleros, va obtenir 289 vots, en contraposició amb els 306 d'Àlvarez.

En la nova comissió executiva confederal de la UGT, doncs, integrada per set homes i sis dones, hi ha l'actual secretària general a la Rioja, Cristina Antoñanzas, com a número dos i vicesecretària general. Altres càrrecs destacats són Rafael Duarte (com a tresorer), Rafael Espartero (secretari d'organització), María del Carmen Barrera (polítiques socials), Gonzalo Pino (política sindical), Ana García (salut laboral), Sebastián Pacheco (formació), Jesús Gallego (internacional), i Amparo Burgueño, Diego Martínez, Adela Carrió i Isabel Araque (secretàries confederals).

En el seu primer discurs al capdavant del sindicat, amb poques hores de descans al cos i amb el to proper que el caracteritza, Àlvarez va defugir parlar del dret a decidir que tant s'ha fet servir en campanya i va anar per feina, que, de fet, és el que va demanar que faci el futur govern espanyol.

“L'esquerra, a treballar”

“Els pactes de govern m'importen relativament poc –va assenyalar–. El que m'agradaria és que
la majoria d'esquerres donés una resposta als ciutadans, que es deixi estar de ximpleries i que es posi a treballar.” En aquest sentit, Àlvarez els va exigir que atenguin el seu compromís de derogar la reforma laboral. “Si anem a una negociació amb la patronal, amb l'actual legislació no aixecarem el cap; no estem en una situació d'igualtat de condicions”, es va lamentar. “La derogació no és un caprici. La patronal d'aquest país tenia uns compromisos amb nosaltres, però va arribar el PP i se'n va oblidar”, va criticar. “Cal restablir l'equilibri.”

Continuïtat i no ruptura

En clau interna, Àlvarez va confirmar que la seva serà una secretaria continuista. “Transformarem aquest sindicat partint del que tenim”, va explicar. “No hi ha ruptura, hi ha continuïtat, però això és un punt i a part per aprofundir en l'estructura del sindicat i en la seva manera de funcionar”, va dir. De fet, Àlvarez va apostar per descentralitzar i aprimar “el cap” del sindicat “perquè els recursos arribin al que importa, que són els serveis als afiliats”, va dir, i va anunciar un pla d'estalvi per a l'organització. Es preveu que l'estructura del sindicat passi de tenir sis federacions a quedar-se només amb tres.

Pel que fa als escàndols de corrupció dins l'organització, Àlvarez va reconèixer que la resposta no va ser la correcta, però va carregar contra tercers. “Hem viscut moments difícils i el sindicat no estava preparat”, va dir. I hi va afegir: “Ens sentim maltractats. Hi ha hagut una campanya per criminalitzar el sindicalisme, no només aquí, també en molts altres països, però no estàvem preparats.”

Àlvarez va insistir en
la necessitat d'elaborar un pla industrial, i va carregar contra els llocs de treball que s'estan creant, que “no són només precaris, sinó absolutament insuficients per cobrir les demandes de feina”. A més, va demanar la recuperació del contracte relleu, va carregar contra el TTIP i va insistir a demanar serveis socials, ara insuficients. “Avui alguns treballadors treballen per ser pobres, i se'ls ha de complementar amb unes polítiques socials que queden curtes”, va indicar.

LA FRASE

La derogació de la reforma no és un caprici. No estem en igualtat de condicions amb la patronal
Josep Maria Àlvarez
SECRETARI GENERAL de la UGT
Les claus

“La catalanofòbia no funciona”

e. garcia

Els que van fer servir el dret a decidir com a arma, van anar per llana i van tornar esquilats. “La catalanofòbia no funciona”, va assegurar la matinada d'ahir un pletòric Josep Maria Àlvarez quan es va saber guanyador per 17 vots de diferència. Una mica pels pèls, la qual cosa vol dir que potser la ignorància sí que funciona, encara que no del tot.

Decidir-ho tot

I és ignorància perquè justament Àlvarez no seria el més independentista del món. De fet, s'ha mostrat partidari del dret a decidir de la mateixa manera que veuria bé tenir veu en qüestions transcendents, com la reforma laboral que ara demana derogar. Cultura del referèndum, se'n diu, que a Espanya n'hi ha ben poca.

“Ha vençut resistències”

Justament el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, entenia les dificultats durant la campanya i ahir, tan bon punt
es va conèixer el resultat de les votacions, va felicitar Josep Maria Àlvarez amb una piulada a Twitter en què es referia als resultats del congrés com
una “victòria de molt mèrit”. “Ha mantingut la coherència que li coneixem i ha vençut resistències importants”, va voler destacar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia