Economia

La gran empresa concentra l'impuls de les exportacions

Les 100 primeres firmes exportadores a Catalunya representen un 47% de les vendes a fora

Les cambres catalanes volen acompanyar a l'exterior 500 pimes en missions comercials el 2016

El valor de les vendes a l'exterior fetes per empreses catalanes va assolir gairebé els 64.000 milions d'euros el 2015, un volum que pràcticament dobla el de l'any 2000 (33.500 milions).

A més, el pes de les exportacions catalanes sobre el conjunt de l'Estat es va situar l'any passat en un 25,5%, un percentatge encara inferior al 28% del 2001 però que trenca la tendència a la baixa dels darrers exercicis.

Tot plegat, una mostra que “la internacionalització de l'economia catalana és una història d'èxit”. Així ho explicava el director d'estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Ramon Rovira, en la presentació del pla d'acció internacional (PAI) 2016 del Consell General de Cambres de Catalunya.

Però en aquesta història d'èxit hi ha reptes pendents. Segons les dades presentades per la Cambra ahir, només 100 empreses concentren el 46,8% del total de les exportacions a Catalunya. Un percentatge que a l'Estat baixa fins al 37,5%.

Això vol dir que a Catalunya el dinamisme exportador es repenja sobretot en les grans empreses que venen a fora més de 50 milions d'euros, i concentrades sobretot en els sectors de l'automoció i les indústries químiques. Només aquests dos sectors van sumar prop del 40% de les exportacions catalanes. Un pes que s'explica en bona part per l'activitat de les fàbriques de Seat i Nissan en automoció i també de la indústria petroquímica de Tarragona.

L'assignatura pendent, doncs, és impulsar més pimes –la base del teixit empresarial català– a fer aquest pas. Un pas que, en tot cas, per al conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha superat l'estratègia més conjuntural de buscar mercats alternatius per la crisi econòmica: “Estàvem massa acostumats a veure exportacions puntuals per contrarestar la caiguda del mercat intern, però això ja s'ha acabat, les exportacions han de tenir un objectiu estructural”.

El repte ara, admetia ahir Baiget, és fer que més pimes “pensin globalment”; és a dir, que no només pensin a vendre a fora, “sinó també a tenir presència a fora”. I aquest és un objectiu aconseguit a mitges. Segons les dades de la Cambra de Comerç de Barcelona, el nombre d'empreses exportadores regulars que exporten més de 50.000 euros ha crescut un 10,9% del 2012 al 2015, fins a les 7.185 companyies. Si s'amplia el cribratge, a Catalunya hi ha més de 16.000 empreses que exporten. Una xifra que Baiget encara va qualificar de baixa: “Hem de fer que moltes més empreses exportin”.

Missions en 95 països

En aquest context, el PAI 2016 de les cambres de comerç preveu un total de 64 accions en 95 països, i amb especial atenció en àrees en creixement, com ara l'Àfrica i l'Orient Mitjà. En total s'espera que prop de 500 empreses catalanes participin en aquestes accions de prospecció comercial. Un dels mercats on les cambres preveuen fer escala és l'Iran, país on el govern català ha anunciat que obrirà una oficina d'Acció aquest any.

Al continent americà hi ha previstes 11 missions en 13 països, entre els quals hi ha Cuba.

LES XIFRES

17,1
per cent de les
exportacions catalanes provenen de la fabricació de vehicles a motor, remolcs i semiremolcs.
19,6
per cent pesen
les empreses més petites sobre el conjunt de les exportacions catalanes.
12.764
empreses exportadores
regulars venen a fora més de 50.000 euros. L'any 2000 eren 10.725.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia