Economia

Poca sardina i seitó petit

La flota d'encerclament del port d'Arenys pateix la crisi del peix blau amb la davallada de captures de sardina i la reducció de la talla del seitó, que en devalua el preu

El govern es compromet a encarregar un estudi per esbrinar-ne les causes

Un estudi diu que la desaparició del peix es deu al canvi climàtic

Poca sardina, i el seitó que es pesca és més petit. Ja fa anys que la flota d'encerclament alerta que la davallada no s'atura i que els caladors de sardina estan desapareixent a la costa catalana. El volum de captures ho demostra en els darrers cinc anys: els quilos de sardina s'han reduït a la meitat i la talla dels peixos cada vegada és més petita, i això fa que el preu del seitó que es pesca es devaluï i el rendiment per als pescadors baixi.

El port arenyenc no n'és una excepció. Les embarcacions d'encerclament que surten a buscar el peix blau no amaguen la dificultat per trobar bancs de sardines. “No en surt, n'hi ha poca”, diuen. Les xifres dels darrers cinc anys així ho demostren, i els quilos de sardina que es descarreguen a la llotja van a la baixa. Unes captures que no corresponen únicament a la flota arenyenca, ja que els pescadors, segons el temps i com es desplaça el peix, poden entrar a descarregar el peix blau a altres ports. Així, moltes barques, a mesura que s'acosta el bon temps, pugen fins al golf de Lleó a la recerca del peix blau i l'acabaran venent a les llotges gironines. “Fins que el peix no és a la llotja no saps si han sortit a compte les hores que et passes allà dins”, explica el patró de la Nueva Virgen del Mar. “Avui puc estar content del preu, però no passa sovint”, assenyala. Les caixes de seitó descarregades de bon matí, quan es fa la subhasta del peix blau, es paguen sovint a uns 10 euros el quilo. Aquest cop, però, diu que peixaters i majoristes les hi han pagat a
27 euros. Unes setmanes abans, però, a la mateixa llotja, es va arribar a llençar el peix perquè només n'oferien 2 euros.

El mal temps també condiciona la pesca, i la setmana passada només una barca, la família Rivas, va sortir de port i va retornar amb 35 caixes de seitó, que sumen els 350 quilos subhastats. Des que han començat a pescar al gener, però, les captures de sardina són insignificants, seguint la tendència dels últims anys.

Des de la confraria, el patró major, Antonio Marzoa, critica un cop més el poc suport que rep el sector. “Som la víctima i no la causa del que ens trobem al mar, on altres activitats es deixen notar i afecten el medi.” El sector ha conegut fa unes setmanes un estudi encarregat pel govern francès en què la davallada de captures que han estudiat dels caladors al golf de Lleó no tindria res a veure amb la sobreexplotació dels recursos pesquers, i s'atribueixen
a canvis de l'ecosistema. L'augment de la temperatura de l'aigua explicaria la reducció de la talla del peix, que s'adapta perquè té menys oxigen i, com el canvi climàtic, també està afectant el fitoplàncton.

En la trobada que la Generalitat va fer amb científics i pescadors, el director general de Pesca de la Generalitat, Sergi Tudela, es va comprometre a demanar a l'Estat un estudi que permeti esbrinar les causes de la crisi del peix blau.

Un pla de millora

L'administració ha anunciat un pla de millora de competitivitat del sector que inclouria els resultats científics i la demanda de més recursos econòmics. Aquest pla s'ha de concretar en actuacions que tractaran des d'aspectes biològics fins a la comercialització, la millora del producte, la reducció de costos de producció, els aspectes socials i el reforç dels controls.

Les millors captures, a final de temporada

Les captures de peix blau comencen a principi d'any, un cop finalitzada la veda. Les barques es desplacen seguint el peix i acostumen a pujar al golf de Lleó. L'any passat, el volum de captures més important al port d'Arenys va ser al novembre, abans de tancar la temporada.

Aturades biològiques amb ajuts i fre a la “bota”

La flota d'encerclament del port d'Arenys va ser de les primeres, ara fa tres anys, a impulsar un pla de gestió que estableix la veda per no sortir a pescar al desembre. Unes aturades que els pescadors han assumit recorrent al seu atur i que aquest any, per primer cop, es podran compensar en part gràcies als ajuts europeus. Des de la confraria d'Arenys, també s'ha defensat que es posi fre a la pràctica irregular de treure un 5% de les captures del peix blau, anomenada “bota o regal” pels compradors, que era habitual a la zona de Barcelona i Girona.

Una flota que s'ha anat reduint a la meitat

Les teranyines o barques de llum, com es coneix també la flota d'encerclament, s'han anat reduint a la meitat en els darrers anys al port arenyenc. Actualment són sis barques que feinegen de nit per descarregar de bon matí el peix blau a la llotja, a la
primera subhasta.

Molta quantitat de quilos, però poca recaptació

El peix blau representa més de la meitat del volum desembarcat als ports catalans. Les captures representen gairebé un 59% del total, però la recaptació econòmica suposa un 30% del total de la facturació anual a Catalunya, fet que demostra
el seu preu assequible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona