Economia

Un 60% dels contractes a joves no superen el mes

La UGT alerta que en el 94,5% dels casos la durada és inferior al mig any

El 2015 se'n van signar prop d'un milió

Sis de cada deu contractes laborals a joves no superen el mes de durada, segons té estudiat el sindicat UGT amb relació a la contractació feta durant l'exercici del 2015. La portaveu nacional de l'Avalot-Joves de la UGT, Afra Blanco, denunciava ahir en una roda de premsa que, sense tenir en compte els contractes d'obra i servei –sobre els quals no s'especifica la durada–, un 94,5% dels documents que signen els menors de 30 anys no superen el mig any de durada.

Per Blanco, la precarietat i la temporalitat s'han instal·lat en les relacions contractuals amb els joves, i no es tracta d'un fet puntual o conjuntural, sinó d'un nou paradigma econòmic. “S'ha instaurat entre la població jove més ben formada ser un «jove mes a mes»”, explicava ahir Blanco, que criticava també que l'alta temporalitat provoca una desafecció envers el lloc de treball que fa que s'acabin implicant menys en l'empresa.

L'any 2015 es van signar a Catalunya prop d'un milió de contractes temporals per a menors de 30 anys (969.994), dels quals cap a la meitat (416.763, és a dir, el 43%) tenien una durada inferior al mes, contra els 290.475 (29,95%) de durada indeterminada –és a dir, per obra i servei–, els 127.847 (13,18%) que van durar entre un i tres mesos, els 96.928 (9,99%) que van durar entre 3 i 6 mesos, i els 3.511 contractes (0,37%) d'entre un any i més de dos.

LA FRASE

Constatem que s'ha instaurat entre la població jove més ben formada ser un “jove mes a mes”
Afra Blanco
Portaveu nacional de l'avalot

Un model enquistat que creix des del 2007

Segons el treball de la UGT, el contracte més inestable i precari, el dels joves que són contractats i renovats mes a mes, no necessàriament està vinculat als més novells en el món del treball, “sinó que són els joves més grans de 20 anys i menors de 30 anys els qui més pateixen aquest tipus de contractació”. Així, aquest tipus de contracte es dóna sobretot entre els joves de 20 a 24 anys i també de forma notable entre els de 25 a 30 anys, i és menys destacable en els menors de 20 anys. A més, comparant les dades amb les del 2007, quan va començar la crisi, el sindicat constata que aquest tipus de contractació ha augmentat un 14%. “Ja fa temps que advertíem que la precarietat podia arrelar-se al nostre estil de vida i avui la precarietat ja s'ha instal·lat”, diu Blanco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia