Economia

Economia

El govern proposarà als agents socials un salari mínim català

El govern de la Generalitat proposarà en la reunió del consell de relacions laborals, que aplega sindicats i patronals i que s'ha de celebrar el 28 d'abril, l'establiment d'un salari mínim català que compleixi amb les recomanacions de la Carta Social Europea i s'acosti al 60% del salari mitjà que es paga al país, una quantitat, doncs, que rondaria el miler d'euros. Així ho va anunciar ahir el secretari general de Treball, Josep Ginesta, i ho va confirmar posteriorment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el marc la jornada, organitzada per la patronal Pimec, Salari mínim i competitivitat.

Actualment, el salari mínim interprofessional (SMI) fixat pel govern espanyol és de 764 euros mensuals, un 36% del salari mitjà, mentre que a Luxemburg és de 1.900 euros i a països com Alemanya, França i el Regne Unit oscil·la entre els 1.450 i els 1.550 euros mensuals. La recomanació de la Carta Social Europea és que arribi a ser del 60% del sou mitjà però en la majoria de països oscil·la entre el 40% i el 50%.

“No ho podem demorar”, explicava ahir el president Carles Puigdemont. “No ens podem permetre més temps abordar el salari mínim com el tenim ara, perquè les conseqüències són múltiples, no només per a les retribucions sinó per a tot el sistema”, va assegurar. “No sé si hem d'anar a una revisió que ens acosti més aviat que tard al 60% de mitjana salarial del país, segurament, i també segurament ho haurem de fer d'una manera asimètrica com se'ns acaba de recomanar”, va indicar Puigdemont: “És una qüestió nuclear”, va assegurar.

En les jornades es va constatar que el salari mínim interprofessional espanyol actual és baix i que cal augmentar-lo per una qüestió de dignitat, justícia i ètica, que cal abordar-ho amb consens, i que la seva revisió depèn de decisions polítiques i que no és un punt inamovible, sinó que es pot segmentar, ja sigui per edats o per antiguitat, per exemple, amb l'objectiu d'evitar possibles disfuncions. Per Modest Guinjoan, director de l'Observatori de la Pimec,
“no és una peça isolada del sistema, s'ha de tractar amb altres, com ara les cotitzacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

Posicions enrocades en les negociacions per la nova concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

El Cercle d’Economia insta els partits a “sortir del seu bloc” per assolir acords

barcelona
FIGUERES

Tramiten més llicències d’obra major en 5 mesos de 2024 que en tot 2023

FIGUERES

Maneres d’abordar el fracàs

Conseller d'empresaris, expert en lideratge, jove líder europeu (2013-2014) i ambaixador empresarial de Catalunya (2012-2015)

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona