Economia

L'economia es frena però es fa més equilibrada

La Cambra de Comerç de Barcelona espera un PIB del 2,9% per a aquest any, 5 dècimes menys que el 2015

El sector serveis i el consum intern en seran el gran motor

L'economia catalana continuarà la seva expansió després dels anys de crisi, però aquest any i el vinent ho farà a un ritme més moderat que el de l'excepcional 2015. Així ho va vaticinar ahir Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, que va avançar que l'estimació de creixement del PIB del primer trimestre d'aquest any ha estat del 3,6%, tres dècimes menys que la de l'últim tram de l'any passat. Malgrat aquesta evolució, que continuarà a la baixa amb un segon trimestre per al qual s'espera un creixement del 3,3%, “es tracta de taxes elevades i superiors a les que es registren en el conjunt de l'Estat i encara més a la UE”, va subratllar Valls.

Així, per més que el perfil d'avenç de l'economia catalana sigui similar a l'espanyol, Catalunya creix una mica més gràcies a la millor evolució del sector serveis, a dins del qual prenen una rellevància més intensa tots els negocis relacionats amb el turisme. Per això, a despit de la “inflexió” en la recuperació iniciada el 2013, motivada, entre altres causes, per l'afebliment dels factors externs que impulsaven l'economia i per la mateixa incertesa política, la Cambra valora molt positivament el fet que el consum privat continuï sent el motor de la recuperació, “sense que s'hi detectin símptomes de desacceleració”. Ho prova, entre altres indicadors, el fet que la marxa dels negocis en el sector del comerç ha estat positiva del gener al març per primer cop des de l'inici de la crisi.

Per Valls, els factors d'inestabilitat com ara la indecisió política “han quedat compensats” i fan concloure que hi haurà un creixement del 2,9% per a l'exercici en curs, que retrocedirà una mica més l'any vinent, fins a un 2,6%. El ritme, però, serà “més sostenible” i equilibrat entre demanda interna i externa, i “favorable” per a empreses i famílies.

LA XIFRA

3,6
per cent
ha estat l'avenç interanual del PIB el primer trimestre, en espera d'un segon en què es reduirà a un 3,3%.

Més confiança, malgrat tot

Un dels elements que motiven l'optimisme dels analistes de la Cambra és el resultat de l'enquesta que periòdicament elabora la institució sobre l'índex de confiança empresarial. Segons Joan Ramon Rovira, cap del servei d'estudis de la Cambra, resulta “interessant” que, en la comparació amb el conjunt de l'Estat, l'enquesta ofereixi un diferencial positiu a favor de Catalunya des de fa molts trimestres. Rovira creu que això pot tenir a veure amb el fet que també les xifres de l'economia catalana estan sent superiors a les de l'espanyola, amb una recuperació “més dinàmica i més forta, gràcies al component exportador més potent i també a una major rellevància de la indústria”.

Altres factors raonablement favorables a la bona marxa de l'economia són que la inversió continua en nivells alts, tot i una certa desacceleració; la normalització, lenta, això sí, del crèdit a les empreses, i la persistència en la creació d'ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona