Economia

CaixaBank aposta per la capil·laritat de la seva xarxa

Confia en la sucursal com a canal principal de distribució de productes

El benefici del primer trimestre cau per l'impacte de Barclays fa un any

Té dotacions de 515 milions per a les clàusules sòl

CaixaBank opta per un model de xarxa àmplia, tot i que introduint-hi l'especialització i un perfil més tecnològic. Així
ho va anunciar ahir Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, durant la presentació a la premsa dels resultats del primer trimestre, prèvia a la celebració de la junta general ordinària.

“El negoci és també a les sucursals –va insistir Gortázar–, perquè els nostres empleats són els que venen els productes.” La reflexió venia a tomb perquè, segons les dades més recents, el 52% del resultat del gegant financer català ja prové d'activitats que
no pertanyen al negoci bancari estricte (dipòsits i crèdits) i, per tant, no subjectes a la tirania dels tipus baixos. A canvi, hi guanyen presència productes com ara la bancassegurança i els plans de pensions.

A parer de Gortázar, el canal de distribució continua sent el mateix: les sucursals, que són “el principal punt d'assessoria i de valor afegit per al client, que busca presència física i confiança”.

En un moment en què
el gros del sector financer opta per aprimar efectius, CaixaBank vol disposar de 200 punts d'atenció amb aquest nou perfil més tecnològic en grans nuclis urbans. De moment, ja n'han habilitat quinze.

“No vull parlar de reestructuracions de plantilla”, va comentar Gortázar. Sí que va admetre, però, que CaixaBank estudia “contínuament” possibilitats de millora de l'eficiència. Entre les més recents, la reducció del 40% del personal de Barclays, després de l'adquisició de la filial espanyola del grup britànic. El grup també ha incentivat 600 baixes en
territoris de l'Estat on ha detectat excés de perso-nal després d'adquisicions recents. I aquest mateix mes, un pla de prejubilació de 371 persones.

Pel que fa al compte de resultats, confirmat ahir per Isidre Fainé, president de CaixaBank, davant dels accionistes, tot i els descensos sensibles en el marge d'interessos i el brut (10,4% i 1,6%, respectivament), va millorar un 35,4% el marge d'explotació. Amb tot, el resultat final del trimestre va retrocedir respecte al del mateix tram del 2015 en un 27,2%, fins als 273 milions d'euros. La caiguda es deu, segons Gortázar, a la comparació amb el primer trimestre de l'any passat, quan es va integrar Barclays.

Els resultats per operacions financeres, que creixen un 125%, i la forta frenada en les provisions, que cauen un 45,2%, han ajudat a compensar altres
factors com la caiguda de les comissions, impactades per la volatilitat dels mercats i el resultat de les participades. En el capítol del negoci immobiliari, els resultats del primer trimestre van mostrar una tendència a la reducció
de pèrdues, acompanyada d'unes plusvàlues d'un 3% en la venda d'immobles.

No a la sortida de l'euro

Durant la junta, Fainé es va referir subtilment a la possibilitat que Catalunya fos independent i, amb això, que es produís una sortida de l'euro. Per ell, deixar la moneda única seria perjudicial per als estalviadors, per la qual cosa CaixaBank “farà tot el que hagi de fer per preservar els estalvis dels seus clients”.

Pel que fa a l'efecte d'una sentència desfavorable del Tribunal de Justícia de la UE sobre la retroactivitat de la compensació per les clàusules sòl, el conseller delegat va recordar que CaixaBank té dotacions per valor de 515 milions, amb l'horitzó del 2013, que és la data que va establir el Suprem per calcular aquestes indemnitzacions. Alhora, han demanat aclariments “de caire tècnic” davant d'un tribunal de primera instància abans de prendre cap més mesura.

50
per cent
del benefici destinarà CaixaBank al dividend. Fainé va remarcar que supe-ra la mitjana espanyola.

LA XIFRA

Al marge de fer l'estalvi de costos, l'objectiu de CaixaBank és la captació de clients
Gonzalo Gortázar
Conseller delegat de caixabank

LES FRASES

CaixaBank no ha participat mai en política, però sortir de l'euro seria negatiu per als estalviadors
Isidre Fainé
president de caixabank

Optimistes amb l'evolució de l'opa a BPI

Els responsables de CaixaBank afronten amb optimisme l'interregne obert després del llançament de l'opa al banc portuguès BPI. En aquest sentit, Gonzalo Gortázar creu que seria “una bona notícia” que BFA, la filial angolesa de BPI, cotitzés a borsa. “Es tracta d'un banc sanejat i ben gestionat. Si sortís a borsa, seria més fàcil que els accionistes graduessin les seves inversions en l'entitat.” L'origen de l'opa a la seva participada BPI rau en les discrepàncies amb la magnat Isabel dos Santos, que posseeix un 18,6% de l'entitat lusitana, i en les limitacions que els estatuts del BPI imposen a l'abast del vot de CaixaBank en el consell, tot i que la seva participació supera el 44%. De moment, el govern portuguès ha legislat perquè es puguin aixecar els bloquejos, però caldrà que ho accepti la junta general de BPI. Per Gortázar, si es faciliten els passos necessaris, l'operació, amb
la qual estima obtenir fins a un 70% de BPI, es podria tancar abans del setembre. Quant a la posició del BCE, vigilant de l'exposició al risc que implica la participació en el BFA, Gortázar creu que “no pot fer res més que ajudar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia