Economia

Economia

Cosmètica catalana al món

Mesoestetic va començar a fer productes per a l'estètica i la cosmètica fa 30 anys i avui és present a més de 90 països

La firma familiar preveu créixer un 11% i superar els 50 milions de volum de negoci aquest 2016

Fa 30 anys, cap al 1984, Joan Carles Font va començar a desenvolupar fórmules magistrals per als primers professionals de la medicina estètica a la seva farmàcia de Barcelona. Avui la companyia familiar que presideix, Mesoestetic Pharma, té presència comercial a més de noranta països i les exportacions li representen el 85% del volum de negoci.

L'any passat aquest volum
va ser de 47 milions d'euros, un
12% més que el 2014, i enguany preveuen que creixi un 11% i
passi dels 50 milions.

Mesoestics destina el 40% dels beneficis a R+D+I, i cada any llança al mercat entre 15 i 20 productes nous (el seu catàleg puja a 300 referències). Tot el procés productiu i de desenvolupament segueix la normativa farmacèutica, un tret diferencial amb altres competidors del segment de la cosmètica i l'estètica, que els permet, segons explica Carles Font, responsable comercial i fill del fundador, “oferir productes amb més concentració de principi actiu i sotmesos a més proves i, per tant, de més valor afegit”. Aquest posicionament empresarial també està lligat amb el fet que el 70% de les vendes de Mesoestetic es fan pel canal professional, a través del metges i esteticistes.

El 2012 la companyia familiar va fer una inversió de 24 milions d'euros, suportada en plena crisi per recursos propis, per posar en marxa la seva fàbrica a Viladecans. Allà disposa de tres línies de producció, una per a cosmètics, una altra per a productes sanitaris injectables
i una tercera per a medicaments tòpics. Totes tres tenen la capacitat de processar més de 470.000 unitats de producte l'any.

L'augment del negoci, però, demana més inversions per ampliar la capacitat de la planta. Enguany la firma, com explica el seu director general adjunt, Francesc Xavier Cardona, invertirà dos milions d'euros “que es destinaran a la compra de reactors nous per ampliar la capacitat de producció, i a l'automatització del magatzem”.

Tot i així, si la companyia familiar –amb una plantilla de 92 persones– manté aquest ritme de creixement, Cardona calcula que d'aquí a tres anys caldrà ampliar les instal·lacions i, potser, buscar un altre emplaçament. En aquest procés de creixement, la companyia tampoc no descarta adquirir altres firmes “complementàries”, segons destaca Cardona.

De moment, explica el directiu, no hi ha cap operació avançada “però estudiem les opcions tant en el mercat nacional com a fora, perquè en aquest sector alguns productes poden necessitar fins a cinc o sis anys per desenvolupar-los, i en algun moment ens pot resultar més interessant comprar
algú que ja els estigui fent”.

Finances sanejades

Aquesta actitud proactiva és possible, explica Cardona, perquè la companyia ha mantingut sempre un nivell d'endeutament baix “també ens els anys de més creixement de l'economia” i això ens ha situat en una posició que és molt bona. La forta internacionalització de la companyia també els ha permès viure la crisi amb més tranquil·litat.

La seva presència a fora està molt diversificada –de fet l'Estat, que es queda el 15% de les vendes, és el seu primer mercat– i això ha estat un element de fortalesa. Enguany Cardona preveu forts creixements (del 20%) a alguns dels mercats on són presents com el francès i el tailandès.

El pes dels gens
Mesoestetic basarà part del desenvolupament de nous productes en l'acord de col·laboració amb l'institut de recerca Idibell de Bellvitge i el grup de treball del doctor Manel Estaller, especialitzat en l'epigenètica. Aquesta estudia l'impacte de diferents entorns sobre un mateix material genètic. Com explica la responsable de la unitat de biotecnologia de la firma, Josefina Martínez, l'objectiu és “buscar nous compostos reguladors de l'epigenètica, no podem canviar els gens però podem jugar-hi per obtenir uns millors resultats que ens portin a una pell més bonica”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona