Economia

La producció de musclos al delta de l'Ebre es reduirà

La calor de l'estiu passat va provocar la mortalitat de les cries i l'assecament dels camps en retarda el creixement

El sector estima que serà de 3 milions de quilos

La Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel) ja ha fet les primeres proves de qualitat de producció a les badies del Delta i preveu que en una setmana començarà la collita. Una mica més tard del que és habitual perquè hi ha dues circumstàncies que perjudiquen la campanya: d'una banda, la calor de l'estiu passat va provocar la mortalitat de les llavors; de l'altra, l'assecament dels camps d'arròs durant l'hivern per combatre la plaga del cargol poma perjudica el sector. “Amb menys aportació d'aigua dolça a les badies, disminueix el fitoplàncton i els musclos creixen menys”, ha explicat el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet.

El volum de producció serà inferior a l'última campanya i, segons Fepromodel, es recolliran uns 3 milions de quilos de musclos als Alfacs i el Fangar. L'estiu passat, l'aigua de les badies va superar els 29 graus centígrads i, quan això passa, les cries de musclo es moren; llavors, els musclaires han de comprar llavor de musclo a l'exterior. “Quan s'ha de comprar la llavor, se sembra menys quantitat de musclo perquè suposa una despesa important”, ha manifestat Bonet. En aquest sentit, el sector ha invertit uns 800.000 euros per poder arrencar la campanya. “No és la primera vegada que passa, cada tres o quatre anys ens hi trobem”, ha dit Bonet. De fet, el Departament d'Agricultura va impulsar fa alguns anys una assegurança per cobrir aquests episodis. “Els productors no estan satisfets amb les taxacions que va fer Agroseguro l'última vegada que es va produir una mortalitat de la cria de musclo important”, ha assenyalat el gerent de Fepromodel. Els productors sostenen que l'assegurança no els cobreix el cost de tornar a comprar la llavor per garantir la collita de la campanya següent.

Tot i que el cabal de l'Ebre els darrers mesos ha estat elevat, l'aportació d'aigua dolça a les badies ha estat limitada per l'assecament hivernal dels arrossars. “No és una mesura efectiva per a la plaga del cargol poma i, a més, perjudica altres sectors, com ara els aqüicultors, pescadors i caçadors”, ha dit Bonet, que espera que no es repeteixi aquesta actuació del pla de lluita contra el mol·lusc invasor.

Més ostres

Pel que fa a la producció d'ostres al delta de l'Ebre, s'ha recuperat. Enguany se'n produiran uns 500.000 quilos, però aquest volum encara queda lluny dels prop d'1 milió de quilos que es van arribar a produir. “La caiguda de la producció d'ostres va ser a escala mundial, per un virus que afectava les cries. Ara ja s'han fet resistents i la producció es va recuperant”, ha comentat el gerent de Fepromodel. Un 75% de la producció d'ostres que es cultiven al Delta s'exporten, tot i que no amb la marca col·lectiva dels productors deltaics (Marisc del Delta). “Aquí encara no hi ha tradició de menjar ostra, la gent no sap obrir-les”, ha lamentat Bonet.

LA FRASE

L'assecament dels camps no és efectiu contra el cargol poma i perjudica l'aqüicultura
Gerardo Bonet
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ DE PRODUCTORS DE MOL·LUSCOS

LA XIFRA

0,8
milions
d'euros han invertit els productors de musclos de les badies del Delta per comprar les llavors a l'exterior.

Creixen les vendes als mercats de Barcelona

Mentre que la producció d'ostres del Delta es destina a l'exportació perquè el mercat de proximitat no les consumeix, en el cas dels musclos el mercat nacional sí que absorbeix tota la producció de les badies del Fangar i els Alfacs. Segons Fepromodel, les vendes a Mercabarna han augmentat un 30% el darrer any, un fet que atribueix a les accions de promoció que fan als mercats de la capital catalana. Enguany, la promoció de musclos amb la marca Marisc del Delta es durà a terme als mercats de la Concepció, Sants, Marina, Muntanyeta de Sant Boi i el Ninot entre el 15 i el 17 de juny. “Vam començar amb l'acció de promoció a un parell de mercats i enguany ja serem presents a cinc, on distribuirem 7.500 racions de musclos”, ha explicat el gerent de Fepromodel.

Aquesta campanya es comercialitzaran amb la marca Marisc del Delta uns 250.000 quilos de musclos, segons els productors. Cada any s'incrementa el volum de producció que es ven amb la marca col·lectiva, ja que creix la demanda. D'entre els 45 productors de musclos que hi ha al Delta, Fepromodel selecciona els mol·luscos de més qualitat, que han de tenir un mínim de 180 grams de molla per cada quilo. La marca Marisc del Delta també es va promocionar la setmana passada a la fira Alimentaria de Barcelona, on van exposar les ostres que es produeixen a les badies (ja que encara no hi ha musclos). D'altra banda, enguany la marca deltaica inclourà el segell de Reserva de la Biosfera, que confien que els ajudarà a diferenciar-se de la competència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia