Economia

Els EUA pressionen per un TTIP amb menys regulacions

Greenpeace denuncia la flexibilització de normes europees en matèria de salut pública i medi ambient

Brussel·les reitera que el tractat de lliure comerç mantindrà la protecció del consumidor

L'organització ecologista Greenpeace va denunciar ahir que els Estats Units (EUA) estan pressionant la Unió Europea (UE) en les negociacions sobre l'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) per aconseguir un pacte que rebaixi la regulació europea en temes com ara la protecció de la salut pública i el medi ambient. Greenpeace va fer pública ahir una sèrie de textos sobre les negociacions que mostren “per primer cop quines són les posicions dels EUA”. “Veiem molt clarament que mira d'aconseguir una reducció en el nivell de protecció a la UE, que és circumnavegar regulacions existents.”

“Com a conseqüència, hi hauria una menor protecció de la salut pública i del medi ambient a la UE”, va declarar el director per a Europa de l'entitat ecologista, Jorgo Riss. L'organització va demanar una aturada de les negociacions per facilitar un debat públic, que avui no s'està donant, sobre els fets i no sobre “especulacions”, segons el seu parer.

Riss va subratllar que, segons els documents filtrats fins ara, l'acord donaria lloc a “aliments amb més residus de pesticides i més transgènics en el mercat”. “Estem preocupats –hi va afegir– perquè en aquesta fase de les negociacions ja haurien d'estar sobre la taula totes les propostes, les bones i les dolentes, i el que veiem és que la UE fa males propostes i les dels EUA són encara pitjors.”

Aquestes declaracions van tenir la seva rèplica en la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, que va tornar a garantir que el TTIP “no rebaixarà” la regulació sobre protecció dels consumidors i el medi ambient.

“Cap acord comercial de la UE rebaixarà mai el nostre nivell de protecció de consumidors, seguretat alimentària o medi ambiental”, va assenyalar la comissària en el seu blog, i hi va afegir: “Qualsevol acord comercial de la UE només pot canviar la regulació fent-la més forta. Cap acord comercial limitarà la nostra capacitat d'impulsar noves normes per protegir els nostres ciutadans en el futur.”

Exagerar la divergència

Malmström va explicar que els documents filtrats reflecteixen la posició entre claudàtors de totes dues parts, però en cap suposen un acord. “No hauria de ser una sorpresa que existeixin àrees en què la UE i els EUA tinguin punts de vista diferents”, va afirmar la comissària, que va reconèixer també que potser en alguns punts no podrà tancar-se un acord.

Per la seva part, el cap negociador comunitari, Ignacio García Bercero, va explicar ahir, en una trobada amb la premsa, que “alguns punts que ha destacat Greenpeace sobre aquests documents són erronis i, a més, s'està exagerant el grau de divergències dels diferents punts de vista”.

LES FRASES

Com a conseqüència [del tractat] hi hauria una menor protecció de la salut pública i del medi ambient
Jorgo Riss
Director per a Europa de Greenpeace
Qualsevol acord comercial de la UE només pot canviar la regulació fent-la més forta
Cecilia Malmström
Comissària europea de Comerç


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia