Economia

La CE empitjora les previsions de dèficit per a Espanya

Fa una estimació de fins al 3,9% per aquest any i el 3,1% per al 2017

Brussel·les retalla en dues dècimes el creixement de l'economia espanyola el 2016, deixant-la en el 2,6%

La Comissió Europea ha empitjorat encara més aquest dimarts les seves previsions de dèficit públic per a l'Estat espanyol, en tres dècimes aquest any i en cinc el que ve. Brussel·les alerta que el desequilibri serà del 3,9% del PIB aquest 2016, incomplint en més d'un punt l'objectiu del 2,8%, i del 3,1% el 2017. Fa només tres mesos, l'executiu comunitari havia augurat que el dèficit públic seria del 3,6% i del 2,6%, respectivament. Brussel·les també ha retallat, en dues dècimes, la previsió de creixement de l'economia espanyola per al 2016, deixant-la en el 2,6%. Tot i això, pronostica que l'atur caurà quatre dècimes més del previst aquest any i vuit el que ve, fins al 20% i al 18,1%.

El comissari d'Afers Econòmics, el francès Pierre Moscovici, ha advertit que les previsions econòmiques de la CE sobre Espanya “són justes”. Amb tot, Moscovici no ha volgut entrar a valorar la possibilitat d'una possible multa pel govern espanyol per la desviació del dèficit, i que, de fer-se efectiva, s'anunciaria el 18 de maig.

“Haureu d'esperar per saber quina és la nostra decisió sobre Espanya. Les nostres previsions són damunt la taula i, només m'agradaria fer un comentari: en general les previsions que fem sobre Espanya són justes”, ha assegurat Moscovici.

“No entraré a valorar les possibles decisions sobre Espanya d'acord amb el pacte d'estabilitat i creixement, avui. Hi ha decisions que òbviament s'hauran de prendre, tenint en compte les xifres que ja sabíem i les previsions que teniu davant, però farem front a aquests assumptes en el futur proper”, ha reiterat.

El comissari europeu tampoc no ha volgut entrar a valorar la situació política a Espanya. “Evidentment no tinc cap comentari a fer sobre la vostra tria democràtica”, ha dit el francès sobre les eleccions del 26-J.

En les seves previsions de primavera, Brussel·les adverteix que “la quantitat de mesures fiscals necessàries per corregir les desviacions pressupostàries del 2015 afegeixen riscos” a les previsions de creixement. A més, assegura que hi ha “incertesa al voltant de la formació d'un nou govern”.

La CE considera que el creixement “continuarà afluixant, però es mantindrà ferm, gràcies a una creació sostinguda d'ocupació i a la disminució de l'atur, la millora de les condicions de finançament i els baixos preus del petroli”.

Tot i la desviació respecte als objectius marcats, Brussel·les assegura que el dèficit espanyol anirà disminuint, motivat principalment pel creixement econòmic, que permetrà augmentar la recaptació d'impostos. Les previsions “assumeixen estalvis de prop d'un 0,3% del PIB el 2016” tenint en compte “les mesures anunciades per controlar la despesa a nivell de govern central i regional”. Però adverteixen que això requerirà “una implicació activa” dels diversos governs i una “aplicació estricta” de les normes.

L'informe assegura que el dèficit “ha deteriorat significativament el 2015” a Espanya, i que per això es preveu que arribi al 3,9% aquest any i el 3,1% el vinent. L'Estat espanyol és, amb França i Grècia, entre els únics que supera el límit europeu del 3% de dèficit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona