Economia

CaixaBank vol que “es calmi” la regulació

Gortázar diu que emprendria una internacionalització més intensa

Es dóna de termini uns quatre o cinc anys

CaixaBank explorarà noves decisions financeres, entre les quals hi podria haver una internacionalització més intensa que impliqui adquisicions, quan “es tranquil·litzi” l'entorn regulatori, amb un horitzó d'uns quatre o cinc anys. Així ho va insinuar ahir el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, durant una conferència al Cercle Eqüestre de Barcelona, amb el títol Desafiaments del sector financer i procés de transformació de la banca, en el decurs de la qual va identificar els principals problemes que hauran de solucionar les entitats del sector.

Gortázar va recordar que la seva opa sobre el portuguès BPI respon al conflicte que va sorgir arran de les limitacions del seu poder de decisió en el consell i que CaixaBank, de moment, ha basat la seva estratègia internacional a obrir oficines de representació i a establir aliances i participacions estratègiques amb altres entitats de diferents països, “amb un nivell de cooperació cada cop més profunda” en aquest sentit. La intenció, pel conseller delegat, és que CaixaBank pugui “donar servei” als seus clients de l'Estat espanyol allà on aquests vulguin fer negoci”. “Centrar-se en un sol país –va defensar– proporciona escala, és a dir, costos generals més baixos, i simplicitat, dos elements que en aquests moments constitueixen avantatges competitius.”

Entre els reptes que haurà d'afrontar el sector financer a curt termini, el conseller delegat de CaixaBank en va identificar tres de rellevants. En primer lloc, el baix creixement de l'activitat financera com a seqüela de la sortida de la crisi i de l'entorn de tipus baixos que imposa el Banc Central Europeu (BCE). Aquest preu del diner escurça, per una banda, la rendibilitat del passiu de la banca, és a dir, els crèdits, però també comporta, va subratllar Gortázar, una guerra competitiva en la remuneració dels actius, és a dir, dels dipòsits, fet que també perjudica els marges.

En segon lloc, el directiu de CaixaBank va assenyalar els canvis regulatoris. Va admetre que els que s'han fet “eren necessaris, i la crisi del 2008 així ho va demostrar”. Va lamentar, però, la incertesa al voltant de les modificacions que s'anuncien per als acords de Basilea IV, que revisaran el risc dels actius i probablement modificaran els criteris per a les provisions, entre altres novetats. Gortázar no va estalviar elogis a les polítiques de liquiditat del BCE, que han fet que el sector “funcioni bé” i compensen en part l'allau reguladora.

Finalment, el gegant financer català presidit per Isidre Fainé també té al davant el desafiament de la digitalització del negoci, una mutació des de la qual, va assegurar Gortázar, “es potenciarà el contacte amb el client i es guanyarà eficiència”.

LES FRASES

Una de les claus per superar el moment actual de la banca és incidir en la diversificació de productes i canals
Ara el problema ja no és ni la liquiditat ni la solvència, ara el gran repte del sector és la rendibilitat
Gonzalo Gortázar
Conseller delegat de caixabank

La política monetària europea ha arribat al límit

El conseller delegat de CaixaBank va elogiar les actuacions del BCE pel que fa a política monetària, però va alertar que ja ha arribat al seu límit. “Baixar els tipus a un 0% era una bona idea, però rebaixar-los i posar-los en un nivell negatiu ja no ho és.” Ara toca, va assegurar Gortázar, pensar “altres tipus de polítiques i reformes”.

A més d'aquests límits, el banquer també va assenyalar les incerteses internes i externes que generen, per exemple, el retard en la formació del nou govern de l'Estat, la crisi dels refugiats, el canvi de tendència en l'actuació de la Reserva Federal nord-americana o la inestabilitat en països que depenen del preu del petroli, així com una eventual sortida del Regne Unit de la UE, l'anomenat Brexit.

Un dels temes que Gortázar va subratllar amb més èmfasi va ser la necessitat de recuperar la reputació del sector, danyada després de la crisi financera, fins al punt que part de la clientela ha perdut la confiança en la banca. “Ens hem d'esforçar a buscar un equilibri entre la rendibilitat, el creixement i la reputació”, va insistir. Finalment, va confiar en la diversificació del negoci, amb activitats paral·leles a les tradicionals com ara la bancassegurança, la combinació de la versatilitat de la tecnologia amb la proximitat que comporta una extensa xarxa d'oficines, que, segons va recordar, té presència en el 93% dels municipis de més de 5.000 habitants i dóna servei a més de 14 milions de clients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les últimes pluges salvaran la meitat de la collita de cereal a la Catalunya Central

SANT MARTÍ DE TOUS/ GAIÀ
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?