Economia

L'atur baixa a l'abril i marca mínims dels últims set anys

Catalunya va registrar 13.868 desocupats menys i situa la xifra total en 486.123

Amb un descens interanual del 12,1%, lidera, amb les Balears, la reducció de l'atur al conjunt de l'Estat

Segueix la tendència positiva en el mercat de treball. Al mes d'abril, Catalunya va registrar un descens de l'atur de 13.868 persones, fet que deixa el nombre total de desocupats en les 486.123 persones. Es tracta de la dada més baixa des del febrer del 2009.

Segons les dades publicades ahir pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, Catalunya va reduir un 2,8% el nombre de desocupats respecte del mes de març, una reducció que se situa en el 12,1% en termes interanuals (66.851 persones menys).

Catalunya va ser el territori on més es va reduir l'atur en termes interanuals al conjunt de l'Estat, només superada per les illes Balears (-12,5%). Pel que fa a la dada global, l'atur es va reduir en 83.599 persones a l'abril a l'Estat, un descens del 2,04% respecte del mes de març i d'un 7,43% interanual.

Des de la Generalitat, el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va valorar ahir la dada d'atur de “positiva” i va remarcar que es tracta de la xifra més baixa dels últims set anys. Amb tot, Ginesta també va admetre que queda molt camí per fer en quant a la qualitat de l'ocupació: “Comparat amb l'any 2009, ara hi ha menys persones amb un contracte indefinit.”

Si bé la contractació
indefinida suma un repunt del 12% en els primers quatre mesos de l'any –superior al 6,8% de la temporal–, el cert és que en números absoluts la balança està del tot desequilibrada. Dels 232.941 contractes registrats a Catalunya a l'abril, 200.931 (86%) són temporals, i només 32.010 (14%) són indefinits.

Totes les demarcacions van anotar reduccions en el nombre d'aturats el mes d'abril passat, i per sectors l'atur també es va reduir en totes les activitats. En termes absoluts, els serveis van liderar de nou el descens de desocupats (9.506 persones menys), seguits de la construcció (-1.807) i la indústria
(-1.710). Tot i així, en termes interanuals la construcció (-19,7%) i la indústria (-16,7%) mostren millor evolució que els serveis (-10,3%).

Precisament aquesta dada de fortalesa a la indústria va ser destacada ahir per la patronal Pimec com un element positiu, “per la seva capacitat d'arrossegament de la resta de l'economia”. També Foment del Treball va fer una valoració positiva de les dades d'atur i va aprofitar per demanar al nou govern sortint de les eleccions del 26-J que mantingui la reforma laboral.

Els sindicats, però, van posar l'accent en la dificultat de l'economia per generar ocupació estable, i tant CCOO com la UGT de Catalunya van demanar l'aplicació d'un pla de xoc per lluitar contra la precarietat laboral.

LES FRASES

La dada és bona, però comparat amb el 2009, ara hi ha menys persones amb un contracte indefinit
Josep Ginesta
Secretari general de treball
Cal un pla de xoc de lluita contra la precarietat laboral i els seus efectes de pobresa
Antònia Pascual
secretària socioeconomia ccoo
Les claus

Sense ajudes

B. R

Hi ha moltes maneres de llegir les dades d'atur i moltes dades a tenir en compte. I molts drames que s'oculten darrere aquestes dades. Un d'ells, potser el més sagnant de tots, és que més de la meitat de les 486.123 persones a l'atur registrades a Catalunya no reben cap mena de subsidi o prestació.

Renda mínima

Davant d'aquest escenari, els sindicats van posar ahir el toc d'alarma. Per CCOO, aquesta realitat demana aprovar la renda garantida de ciutadania a Catalunya, que actualment està pendent d'aprovació

També el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, va admetre que aquest és un dels aspectes que més preocupen el govern: “Treball intensificarà els programes de renda mínima d'inserció i altres sistemes de suport a persones en l'atur que no cobren cap mena de subsidi o prestació”, va destacar ahir.

La dona, a la cua

Una altra dada que mostren les xifres d'ahir és que l'atur segueix castigant especialment les dones. La reducció interanual de l'atur masculí (-14,9%) és molt més elevada que la registrada en el cas de les dones (-9,5%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona