Economia

De Guindos adverteix que, si l'economia perd força, s'haurà de “retallar” més

El ministre admet que sense el creixement estimat del 3% es fa difícil reduir el dèficit públic

Advoca per evitar errors, com ara “desfer” la reforma laboral

El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, va afirmar ahir que és “vital” que es mantingui el creixement econòmic per poder complir l'objectiu de reducció del dèficit públic i i va advertir que, si l'economia es desaccelera, s'hauran “d'implementar retallades”. De Guindos, que va intervenir ahir en el Fòrum Empresarial Lidera Màlaga, va explicar que “la qüestió clau” és mantenir el creixement econòmic perquè, en cas contrari, no funcionaran una sèrie “d'estabilitzadors automàtics” lligats a l'evolució de l'economia, i s'haurien de “prendre decisions alternatives”.

Si es manté l'actual camí expansiu, el titular d'Economia va pronosticar que l'Estat tancarà l'exercici amb un creixement de prop del 3% i sortirà l'any que ve del “braç correctiu” del procediment de dèficit excessiu de la UE. “El que hem de fer en primer lloc és no cometre errors, com ara desfer la reforma laboral, i no afectar la solvència del sistema bancari”, va assenyalar.

En el cas de la reforma laboral, el ministre va proposar completar-la amb polítiques actives d'ocupació, al mateix temps que va apostar per afavorir els contractes indefinits davant els temporals. Qüestionat per l'impacte de la incertesa política en l'economia, De Guindos es va mostrar convençut que “per ara no s'ha notat”, encara que sí que va admetre que l'evolució en la segona part de l'any dependrà “molt” del resultat de les eleccions.

“La pregunta que ara em faig és com més podríem haver crescut si haguéssim tingut un govern amb funcions plenes”, va dir De Guindos, que es va mostrar convençut que “la maduresa i el sentit comú” dels ciutadans conduirà el país a un “govern estable” després dels comicis del juny.

Revisió a l'alça

De fet, un estudi d'Analistas Financieros Internacionales (AFI) conclou que l'economia espanyola no ha quedat afectada a curt termini per la paràlisi política i creixerà un 3% aquest any, la mateixa alça que va preveure De Guindos la setmana passada. Aquesta estimació d'AFI suposa també una esmena a la seva previsió inicial, que apunta a una alça econòmica del 2,7% per al conjunt de l'exercici.

Tot i això, els vents de cua no tindran tanta força l'any que ve, quan l'entitat ha rebaixat lleugerament els seus pronòstics, des d'un avançament del PIB del 2,3% al 2,2%.

Els indicadors avançats del segon trimestre recullen un creixement del 0,7% intertrimestral en el tancament de juny, una dècima menys que entre el gener i el març (0,8%). Aquesta desacceleració es mantindrà en la segona part de l'any, encara que sense accentuar-se de manera significativa, gràcies al manteniment de les condicions financeres laxes i la moderada recuperació del crèdit. L'organisme calcula que en la segona part de l'any l'economia experimentarà taxes de creixement intertrimestrals del 0,5%.

L'IPC se situa en el -1% per la llum i els viatges

L'índex de preus al consum (IPC) va pujar al maig un 0,6% respecte al mes anterior i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins al -1%, a causa de l'encariment de l'electricitat i dels preus dels viatges, que ara fa un any van abaratir-se, segons l'indicador avançat que ahir va fer públic l'INE. D'aquesta manera, l'IPC interanual puja lleugerament després d'haver registrat a l'abril la seva taxa més negativa des del febrer del 2015 (-1,1%).

Amb la dada del maig, l'IPC interanual encadena cinc mesos amb taxes negatives després d'arrencar l'any en el -0,3% i registrar al febrer i al març una taxa del -0,8%. L'últim mes en què els preus van registrar una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser l'agost del 2013, quan l'IPC va situar-se en l'1,5%. A partir d'aquí, i en part per l'efecte esglaó de la pujada de l'IVA aplicada el 2012, l'IPC va baixar amb força. Finalment, l'IPC harmonitzat va incrementar una dècima la seva taxa interanual al maig, fins al -1,1%, cosa que significa una pujada del 0,5% en relació amb l'abril.

En termes mensuals, l'IPC va repuntar un 0,6% al maig respecte al mes anterior, la major alça en aquest mes des del 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona