Economia

Volkswagen guanya un 20% menys fins al març per la caiguda de les vendes

Seat signa el millor primer trimestre des del 2001 i guanya 54 milions, un 63% més

La filial espanyola destaca la bona acollida del nou model Ateca

El grup automobilístic alemany Volkswagen (VW) va registrar un benefici net de 2.306 milions d'euros durant el primer trimestre de l'exercici, un 20,1% menys que en el mateix període de l'any anterior, segons va anunciar ahir l'empresa. VW va explicar que els resultats estan determinats per la caiguda de les vendes i també pels efectes negatius del tipus de canvi de moneda.

El president del grup, Matthias Müller, va assegurar ahir que l'automobilística treballa per limitar l'impacte dels efectes del cas del software –el dispositiu que alterava les emissions contaminants dels vehicles dièsel– i que ha aconseguit uns resultats “respectables” en unes condicions complicades. La multinacional va comptabilitzar unes vendes de 50.964 milions entre gener i març, un 3,4% menys. En el primer trimestre de l'exercici, VW va comercialitzar un total de 2,5 milions de vehicles a tot el món, un 0,8% més, mentre que la seva plantilla es va incrementar un 0,5% en aquest període, fins als 613.100 treballadors.

En relació amb les marques VW Turismos, que està assumint la major part de l'impacte del cas del dièsel, va guanyar 73 milions d'euros fins al març, una xifra que suposa dividir per set les dades d'un exercici enrere. El benefici d'Audi, per la seva banda, va caure un 8,4%, mentre que el de Skoda va augmentar un 30% en el primer trimestre.

En relació amb la filial espanyola, Seat va incrementar en el primer trimestre el benefici operatiu un 63,6% respecte al mateix període del 2015, fins als 54 milions d'euros, una xifra que situa aquest primer trimestre com el millor des del 2001. “Seat va fer passos importants en el camí d'assolir una rendibilitat a llarg termini i va registrar un progrés encoratjador”, van assenyalar ahir fonts de VW. La marca espanyola va vendre entre el gener i el març 127.000 vehicles, un 7,8% menys que en el primer trimestre del 2015, una xifra que inclou el model Q3 produït per Audi a la planta de Seat a Martorell.

Les vendes, que són els automòbils facturats, van caure principalment perquè la línia del model Ibiza va parar algunes setmanes el gener passat per tasques d'adaptació i, per tant, es van produir menys vehicles per comercialitzar posteriorment. No obstant això, cal tenir en compte que els lliuraments a clients van créixer un 0,2% en el primer trimestre.

Seat va assolir un volum de negoci de 2.100 milions d'euros en el primer trimestre, un 5,1% menys. El grup va informar que, per models, la demanda de l'Ibiza i del León es manté elevada i que l'Alhambra va registrar “una taxa de creixement sana”, a més de destacar la bona acollida del nou Ateca, el primer model tot terreny fabricat pel grup espanyol.

Els sindicats convoquen vaga a Martorell pel conveni

b.r

El comitè d'empresa de Seat ha convocat vaga per als torns de cap de setmana a la planta de Martorell. Els sindicats volen pressionar així la direcció de la firma en la negociació del nou conveni col·lectiu per als quatre anys vinents, que està actualment encallada. El principal punt de conflicte entre els representants dels treballadors i l'automobilística és establir el mètode per calcular una paga per beneficis “amb un sistema transparent i verificable similar al que s'utilitza a Audi”, recollia el comunicat intern conjunt dels dos principals sindicats, UGT i CCOO. Un altre punt que es demana és que la revisió salarial es continuï vinculant a la referència de l'IPC.

La convocatòria de vaga, que tot just ahir els representants dels treballadors van presentar al Departament de Treball, afectarà els torns de cap de setmana dels mesos de juny i juliol, i les aturades començaran el dissabte 11 de juny. Aquests torns de caps de setmana són jornades addicionals que es van establir per augmentar la producció a la línia de l'Audi Q3 i del Seat Ibiza.

El president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero, ja va avançar a aquest diari l'opció de convocatòria de vaga si s'arribava al juny sense un acord tancat sobre el nou conveni. La companyia manté la voluntat de negociar malgrat la convocatòria d'aturades i confia que l'avenç de les negociacions evitarà que la vaga es materialitzi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia