Economia

comerç

ecologia

La llet, la carn i la fruita ecològiques tenen més futur

Aquests tres subsectors, en ecològic, tenen més demanda que oferta i les comarques de Girona estan ben situades per augmentar-ne la producció

De les vuit explotacions catalanes, sis són a Girona

Els sectors de la llet, algunes carns i la fruita són, en l'àmbit dels productes ecològics, els que tenen més i millors possibilitats de desenvolupament i de creixement en un futur immediat a les comarques de Girona. Aquesta reflexió es desprèn del Recull d'estadístiques del sector ecològic a Catalunya 2000-2015 que ha publicat el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (Ccpae) i a través de l'anàlisi que en fa el seu president, Daniel Valls.

Anys enrere, Girona era la demarcació que més li costava créixer. Creixia molt la de Barcelona, sobretot en l'àmbit de la indústria agroalimentària i l'agricultura. Lleida també creixia sensiblement, sobretot en el tema de la ramaderia, i Tarragona, igualment. Però “a Girona semblava que li costava despertar”, explica Valls.

En els últims tres anys, els creixements de Girona han estat força importants “i veig que en nombre d'hectàrees de conreu ja és la segona demarcació després de Lleida”. El sector ecològic creixia a un ritme més alt a la resta de demarcacions i Girona ho feia però més lentament. En els últims tres anys, en canvi, podem dir que s'ha despertat i està creixent més, en general, que els altres. Ara les quatre demarcacions s'han posat més o menys en línia. A Girona són més destacables les àrees de ramaderia o les activitats industrials.

La ramaderia a Girona ha crescut moltíssim. El més important és el vacum de carn, l'oví i el cabrum de carn, que són les tres carns més importants que tenim a Catalunya. A Lleida va començar a créixer fa uns 20 anys però el creixement a Girona ha estat entre els últims tres o cinc anys.

“No és pels ajuts”

En termes generals, tot el sector ecològic va començar a repuntar a Catalunya fa aproximadament uns deu anys, poc més o menys quan el govern català d'aleshores es va preocupar de manera decidida per aquest sector i va abocar-hi ajuts i subvencions com no s'havia fet fins llavors. I els ajuts i les subvencions van impulsar el sector agrícola, “però en el sector de l'elaboració i la transformació no hi ha subvencions, o sigui que en aquest aspecte no influeixen gens”, explica el president de la Ccpae.

Un altre aspecte –potser més petit– és l'altre tipus de ramaderia, la de producció de llet, sobretot de vaca –també d'ovella i de cabra–, en el qual hi ha molt poques explotacions. “Perquè la producció de llet, la conversió del producte convencional en ecològic és força dificultosa.” En general la ramaderia de producció de llet ecològica és escassa. A tot l'Estat espanyol, en general n'hi ha molt poca, potser Galícia i Astúries en són l'excepció. “Però de la poca que hi ha, concretament vuit explotacions a Catalunya, sis estan a Girona. Val la pena remarcar-ho.” Elaboren llet fresca, iogurts, formatges... Cal considerar que aquest sector té molt de futur, perquè la producció és molt poca i, en canvi, la demanda de lactis és molt elevada. “En nombre és encara poc important, però com a sector cal fixar-nos que la major part està localitzat en aquesta demarcació. I això que les granges de producció de llet convencional estan totes en crisi i estan tancat. És una paradoxa! Tècnicament no és un procés fàcil però és una sortida”, assenyala Valls.

La fruita és dificultosa

Allà on costa més que els agricultors s'incorporin és en l'àmbit de la fruita, com també passa a Lleida. “El sector de la fruita, en general, té molta demanda i poca oferta, tant de fruita fresca com per a transformació en melmelades, sucs, alimentació infantil... És un sector amb clar futur.” A Girona, la fruita que més es cultiva és la poma. “Però, en general, la fruita costa més, perquè també és una conversió de convencional a ecològica tècnicament força dificultosa. No és un problema comercial, en absolut.” En els dos últims anys, el Ccpae ha tingut diverses consultes de productors de poma de Girona i també des del Departament se'ls està assessorant i se'ls posen mitjans perquè les dificultats tècniques siguin les menors possibles. “Recentment ja s'han posat en reconversió unes quantes, poques encara, hectàrees a Girona.”

Un altre sector amb molta demanda de transformats ecològics i poca oferta és el de la carn de pollastre i de porc. A Girona hi ha les empreses càrnies més grans i més importants de l'Estat, també en ecològic. El sector és potent i no es troba prou carn de pollastre i de porc ecològiques, una ramaderia que cal desenvolupar.”

Bones perspectives

Sobre les perspectives del sector, Daniel Valls considera que “són molt bones”. I ho argumenta: “L'últim estudi del Ministeri d'Agricultura diu que el 25% del consum de productes ecològics de l'Estat espanyol és a Catalunya. I cada any creix.” Segons l'estudi, els productes ecològics representen l'1% del mercat total de l'alimentació, però ell creu que ja és una mica més, “entre l'1% i el 2%”.

“Si ens comparem amb els nostres veïns, francesos, alemanys i altres països europeus, la seva quota de mercat de productes ecològics és molt més gran que la nostra i, per tant, cal suposar que la tendència a Catalunya ha de créixer. Només que ens poséssim al nivell dels francesos, hauríem de multiplicar el mercat per dues vegades i mitja, que és moltíssim.” La previsió és que en els pròxims anys continuï creixent tant la demanda com l'oferta. “Perquè tant l'una com l'altra estan creixent no només aquí sinó a tot Europa i al mercat mundial.” El mercat xinès, que fins fa pocs dies només produïa, ara ja té més demanda que oferta i moltes empreses europees estan enviant productes ecològics a la Xina. “Aquesta és una situació contradictòria, poc ecològica i una mica absurda”, segons Valls. Els EUA és el primer mercat consumidor de productes ecològics i encara creix, i està creixent a tot el món, no som pas un cas especial”, assenyala Daniel Valls.

LES FRASES DE DANIEL VALLS

Girona ja és, en nombre d'hectàrees de conreu ecològic, la segona demarcació després de Lleida
La producció de llet, la conversió del producte convencional en ecològic, és força dificultosa
El sector de la fruita té molta demanda i poca oferta, És un sector amb clar futur
A Girona hi ha les empreses càrnies més grans i més importants de l'Estat, també en ecològic

La carrera per posar-nos al nivell dels països europeus veïns

Ens calen diverses coses encara per posar-nos al nivell dels nostres països veïns. “El mercat va creixent per si sol i créixer molt i molt de pressa tampoc no és bo. Perquè les empreses del sector tampoc no poden donar resposta a increments excessivament forts. Això podria ser contraproduent”, afirma Valls.

També creu interessant que l'administració ajudi de forma activa a afavorir el producte ecològic. “Fa anys que demanem que el menú de les escoles, que té un preu fix –crec que uns 3,25 euros–, no sigui un preu inamovible, sinó que es pugui canviar depenent de si inclou productes ecològics o no. Augmentant 20 o 25 cèntims es podrien incorporar molts productes ecològics al menú. I estaria bé incorporar-hi producte fresc d'agricultors i ramaders de la zona.” Per promoure, a part del consum de productes ecològics, els productes de proximitat. “I com en el cas de les escoles, afavorir la introducció dels productes ecològics en els menjadors de les administracions, presons, hospitals...”

Una queixa recurrent dels consumidors, a part del preu i la disponibilitat, és la informació. “En general, el consumidor associa un producte ecològic a un producte més bo, que no porta residus... però la diferència entre un i altre no la coneix ben bé. I la diferència és molta, i el sistema de control i certificació són molt més fiables en un que en l'altre. Explicant això, el consumidor s'hauria d'animar a comprar molt més aquests productes”, segons Valls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona