Economia

Un 67% de les empreses líders gironines creixen en facturació

L'anàlisi Girona 100 de la consultoria KPMG constata que les majors companyies de la demarcació veuen positiva la situació econòmica

Set de cada deu empreses exporten més i augmenten plantilla durant el 2015

Un 70% de les grans empreses de la demarcació de Girona van créixer el 2015 en facturació, en exportació i també en nombre de treballadors. I aquest mateix percentatge de companyies afronten aquest 2016 amb “optimisme” i creuen que aquest exercici serà “positiu o molt positiu”, segons l'estudi Girona 100, que realitza anualment la firma KPMG i que registra l'evolució de les firmes líders de la demarcació. “La visió dels empresaris és que als anys 2015 i 2016 s'està notant el creixement. Aquest canvi en el discurs empresarial, molt més positiu i optimista que en edicions anteriors, està portant les empreses de Girona a prendre decisions estratègiques, com ara la reestructuració i la professionalització dels equips, amb l'objectiu d'augmentar la seva competitivitat”, va assegurar Manel Blanco, soci responsable de l'oficina de Girona de KPMG. Per la seva banda, l'optimisme que mostren les majors empreses gironines demostra, segons va comentar l'autora de l'anàlisi i directora de la Càtedra d'Empresa Familiar de la UdG, Pilar Marquès, que “les companyies han fet els deures i que han deixat de viure en un entorn hostil”.

L'estudi que es va presentar ahir té dues parts. Una de quantitativa que pren com a referència les dades publicades (en aquest cas, del 2014) i una altra de quantitativa en què s'entrevisten els responsables de les 100 grans empreses de les comarques gironines. Aquest any, a més, per primera vegada, se'ls ha fet una enquesta per veure quina ha estat l'evolució de les firmes.

El 2015, segons l'estudi, ha estat un any de creixement per a les empreses gironines. Així, el nombre de treballadors ha augmentat en un 70% de les empreses, la facturació ha crescut en un 67% d'aquestes i l'activitat a l'estranger ha experimentat un creixement per a una bona part de les empreses (64%). A l'altre extrem, s'observa un “baix nombre d'empreses que s'han mantingut igual que el 2014 –al voltant d'un 20% de les enquestades– i tant sols un 4% han hagut de disminuir el nombre de treballadors, i un 13% han vist com els queia la facturació.

Les enquestes posen en relleu que, al llarg de l'any passat, les grans empreses han recuperar quota al mercat estatal (sobretot, en consum i béns d'inversió) i que, a l'hora d'obrir-se a l'exterior, aposten pels mercats de l'Amèrica del Sud, els països àrabs i també d'Àfrica.

La part qualitativa de l'estudi posa en relleu que les grans empreses tornen a accedir al crèdit. De fet, la majoria han augmentat l'endeutament. “El finançament ja no és veu com un problema, sinó com una oportunitat”, va dir Marquès. Ara bé al costat d'això, els empresaris continuen mantenint velles reivindicacions per arribar a ser més competitius. Les principals, que se'ls redueixi la paperassa amb l'administració i que s'abaixin els impostos.

Pel que fa a l'anàlisi de comptes del 2014, que mostra les xifres reals que manegen aquestes companyies, la xifra de vendes creix un 2,08% i arriba a facturar en conjunt fins a 85.106 milions d'euros amb l'afegit que, a diferència dels últims cinc estudis, la rendibilitat també millora. O el que és el mateix, que el benefici de les grans empreses, en conjunt, va tornar a créixer. En concret, ho va arribar a fer fins a un 30% passant dels 130 milions d'euros del 2013 als 170 del 2014. “Aquest és un dels punts interessants de l'estudi, perquè durant els anys de crisi ens trobàvem que la xifra de vendes de les empreses anava creixent, però la rendibilitat queia”, va concretar Blanco.

El darrer estudi també permet veure que l'empresa familiar té un gran pes en el teixit empresarial gironí. Del centenar d'empreses analitzades, 83 són familiars i, entre totes, aporten un 86% de la facturació global i ocupen un 89% dels treballadors (20.412 dels 23.003 empleats totals).

El sector més destacat és el carni, amb gairebé una de cada quatre empreses incloses a l'estudi. L'estudi també recull que al llarg del 2014 les grans empreses van crear més de 1.500 llocs de treball.

LA FRASE

La visió dels empresaris és que els anys 2015 i 2016 s'està notant el creixement
Manel Blanco
SOCI RESPONSABLE DE L'OFICINA DE GIRONA DE KPMG

LA FRASE

Les empreses de l'estudi han fet els deures i han deixat de viure en un entorn hostil
Pilar Marquès
Autora de l'anàlisi i directora de la Càtedra familiar de la UdG


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona