Economia

Moody's col·loca en negativa la perspectiva del deute del Regne Unit

L'agència creu que l'estalvi fiscal per deixar la UE no compensa el menor creixement de l'economia

S&P avalua un impacte de l'1% en el PIB del 2017

L'agència Moody's va col·locar ahir la perspectiva del deute sobirà del Regne Unit en negativa, en una primera revisió feta tot just un dia després de sortir el resultat del referèndum. Moody's mantenia anteriorment la perspectiva d'estable, però col·locant-la en negativa anticipa la possible direcció que aplicarà a mitjà termini, quan revisi la qualitat creditícia del deute sobirà del Regne Unit. No obstant això, l'agència manté el grau Aa1 per al deute sobirà britànic, que és el segon esglaó, per sota d'Aaa, el de millor solvència creditícia.

En un comunicat, Moody's recorda que el Regne Unit trigarà anys a renegociar un nou acord comercial amb la UE. Mentrestant, considera que augmentarà la incertesa, disminuirà la confiança i la reducció de la despesa i de la inversió donarà lloc a un creixement més feble. “A llarg termini, si el Regne Unit no és capaç d'assegurar un acord comercial alternatiu amb la UE i amb altres països, les perspectives de creixement del Regne Unit serien més febles del que s'espera”, afegeix el comunicat.

Moody's, finalment, sosté que l'impacte negatiu d'un creixement econòmic menor serà superior als estalvis fiscals que tingui el Regne Unit per no contribuir al pressupost de la UE.

El moviment de Moody's no fa res més que anticipar el que podrien fer les altres gran agències avaluadores de deute. De fet, el mateix dijous, poques hores després de conèixer-se el resultat del referèndum, Standard&Poor's (S&P) ja va avisar que podria rebaixar més d'un esglaó el rating del deute sobirà del Regne Unit, actualment situat per aquesta firma en l'AAA, la màxima categoria. Segons les anàlisis de S&P, el PIB de la zona euro podria reduir-se un 0,5% el 2017, mentre que el del Regne Unit ho faria un 1% després de la victòria dels partidaris del Brexit.

“Les nostres primeres estimacions suggereixen que el creixement del PIB del Regne Unit disminuirà al voltant d'un 1% en un escenari moderadament sever, on la inversió directa estrangera no es detindria per complet”, va indicar l'economista en cap de S&P Europa, Jean-Michel Six.

La UE, sense canvis

En tot cas, en l'evolució de l'economia tindran un paper essencial tant el BCE com el Banc d'Anglaterra i les polítiques que adoptin per estabilitzar la lliura esterlina o l'increment de les rendibilitats dels bons sobirans.

En contrast amb la situació que se li presenta al Regne Unit, Moody's va anunciar ahir que manté en el grau Aaa el deute de la UE, i també confirma que segueix en perspectiva estable, és a dir, amb escasses probabilitats que apliqui canvis a mitjà termini.

El ‘Brexit' no és una amenaça per a l'economia gala

El governador del Banc de França, François Villeroy de Galhau, va considerar ahir que la decisió del Regne Unit d'abandonar la UE no suposa una “amenaça” per a l'economia francesa “en els propers trimestres” i va confirmar la previsió de creixement per al conjunt de l'exercici.

“Si mirem l'economia francesa, actualment no hi ha una amenaça de recaiguda en els propers trimestres”, va declarar Villeroy de Galhau.

El màxim responsable del banc central de França va subratllar que l'institut d'estadística gal va confirmar divendres passat un creixement del PIB del 0,6% en el primer trimestre, amb un “fort component d'inversió de les empreses”. El Banc de França va estimar a principi de juny que l'economia del país creixerà un 1,4% en el conjunt del 2016.

“Puc confirmar aquesta previsió, inclús després del «Brexit»”, va declarar Villeroy de Galhau, que va destacar que la pitjor part se l'endurà el Regne Unit, que “perdrà potencialment 450 milions de clients”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona