Economia

Economia

L'ocupació industrial creix al millor ritme des del 2005

L'any passat va sumar un 4,3%, és a dir, 23.700 nous llocs de treball, el doble que el 2014 i molt per sobre del 0,4% d'increment a la zona euro

La inversió es va disparar un 12,2% en el sector

Els símptomes de la recuperació de l'activitat en la indústria s'acceleren després d'iniciar la recuperació el 2014. Així, l'any passat l'ocupació en el sector va créixer un 4,3% respecte del 2014, amb 23.700 nous llocs de treball, i va marcar així l'auge més important des del 2005. Són dades que recull l'Informe anual de la indústria a Catalunya 2015, que ahir va presentar el conseller del ram, Jordi Baiget, al Parlament.

L'increment de l'ocupació –amb dades de l'EPA– va duplicar les xifres del 2014 i es va situar molt per sobre de la mitjana de la zona euro (0,4%). Baiget va destacar ahir que les dades també són positives en l'afiliació a la Seguretat Social en el sector (amb un augment del 2,1%, contra el 0,2% del 2014) i que això va permetre tancar el 2015 amb una reducció de l'atur d'un 15,2% en la indústria, la millor dada des de l'any 1998.

És cert, però, que els 585.000 ocupats en el sector queden encara força per sota dels 800.000 previs a l'inici de la crisi. És la conseqüència de prop d'una dècada en caiguda lliure que ha acumulat una reducció en l'ocupació en la indústria del 36,6% des del 2006.

En tot cas, les dades de l'any passat recollides en l'informe anual que elabora el Departament d'Empresa i Coneixement posen de manifest, va destacar ahir el conseller Baiget, que la indústria avança pel bon camí “i és important perquè és un vector d'internacionalització, és un vector d'innovació i és un vector de creació d'ocupació de qualitat”. A més, Baiget hi va afegir que l'evolució del sector en el primer trimestre d'aquest any també és positiva, amb un increment d'un 3,8% en l'ocupació.

La tendència positiva es constata també en la millora de la confiança de les empreses del sector. Aquest indicador de clima industrial va caure en picat l'any 2009, el punt més dur de la crisi en el sector, però acumula ja dos exercicis a l'alça, i va registrar l'any passat la millor dada dels darrers vuit exercicis.

La producció de la indústria va sumar un 2,6% l'any passat, impulsada en gran part pel bon comportament de sectors clau com l'automoció i la indústria del plàstic. Tanmateix, el valor afegit brut en el sector va millorar un 2,7% l'any passat.

La millora de les vendes i de les exportacions (6,1%) explica també l'important salt en inversió que van fer les empreses industrials el 2015. Aquesta va sumar un 12,2%, l'augment més important des de l'any 2000, especialment a les grans empreses (18,6%), però també a les pimes (7,1%), i que contrasta amb el retrocés al conjunt de l'Estat (-1,5%). Segons l'informe, el 33,1% de la inversió es va destinar a ampliar la capacitat productiva.

LA FRASE

És important perquè és un vector d'internacionalització i d'ocupació de qualitat
Jordi Baiget
conseller d'empresa

El 27% de la inversió estrangera

L'informe sobre la indústria catalana el 2015 posa de manifest també que aquest sector va ser el responsable del 26,9% del total de la inversió estrangera a Catalunya l'any passat. És a dir, 1.285 milions d'euros del total de 4.783 milions d'euros d'inversió bruta efectiva. Això suposa una millora del 51,4% respecte de les dades del 2014, i un pes del 22,9% del total de la inversió estrangera industrial a l'Estat.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va destacar ahir en la compareixença al ple del Parlament aquesta dada i va remarcar operacions com ara la d'Amazon, que construirà un gran centre logístic al Prat de Llobregat.

Per la seva banda, el secretari d'Economia del govern, Pere Aragonès, va afirmar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que “hi ha altres inversions en marxa molt potents” a l'àrea metropolitana i a Catalunya en general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona