Economia

Agricultura

Agricultura prioritza la fertilització

El nou decret de dejeccions ramaderes també preveu donar valor afegit als fems

El Departament d'Agricultura enllesteix els detalls del decret de dejeccions ramaderes, segons va assegurar ahir al Parlament la consellera Meritxell Serret. El decret aposta per la fertilització orgànica dels “sòls d'excel·lència, amb l'objectiu de recuperar la qualitat de les aigües subterrànies i garantir la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i el sector carni”, va dir Serret.

El decret ha d'afrontar l'augment de la cabana porcina, que aixeca protestes a diversos llocs del territori contra la implantació de grans granges. També el tancament de les plantes de cogeneració elèctrica, que absorbien part de les dejeccions en àrees d'alta densitat ramadera, com ara les Garrigues, el Segrià i Osona. Ara, la conselleria d'Agricultura preveu tres línies d'actuació: la millora en la gestió de les explotacions, la innovació en les aplicacions als sòls i la millora dels sistemes de control i seguiment de les aplicacions. Cal recordar que, actualment, les granges ja han de disposar d'una pla de gestió de les dejeccions. D'ençà del tancament de les plantes de cogeneració, s'ha optat per diferents sistemes, i ha augmentat l'abonament dels camps de conreu.

Un eix del nou sistema seran les plantes de tractament de dejeccions ramaderes, que pretenen valoritzar les dejeccions per mitjà de la conversió en adobs de valor afegit.

Quinze milions en ajuts per a les granges

El pla de desenvolupament rural 2014-2020 preveu destinar quinze milions per millorar la mitigació del canvi climàtic i per a mesures agroambientals per gestió de la fertilització. Meritxell Serret va avançar ahir que serviran per donar suport als productors perquè instal·lin sistemes de tractament individual dels fems. Agricultura també impulsarà “la creació d'una plataforma d'inversió que permeti accedir als fons del pla Juncker per a noves instal·lacions en innovacions tecnològiques”. D'altra banda, l'oficina de fertilització esdevindrà un ”pol de transferència i formació dels agricultors i ramaders per dotar-los de coneixements per a la correcta fertilització”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia