Economia

Economia

Treball proposa sancions per 5,7 milions per la subcontracta a Telefónica

La investigació ha possibilitat que uns 200 “falsos autònoms” que treballaven per a les companyies subcontractades hagin estat donats d'alta a la Seguretat Social

La Inspecció de Treball de Catalunya ha destapat una “trama irregular” de subcontractació de serveis tècnics d'instal·lació de Telefónica que implica un centenar d'empreses i que ha suposat una proposta de sancions i liquidacions per un import de 5,7 milions d'euros.

L'actuació, que s'ha desenvolupat durant més d'un any en col·laboració amb la Seguretat Social, ha permès comprovar l'extensa cadena de subcontractació de Telefónica i les “irregularitats” en les condicions de treball de molts d'aquests empleats, segons ha explicat avui el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta.

La investigació ha possibilitat que uns 200 “falsos autònoms” que treballaven per a les companyies subcontractades hagin estat donats d'alta en el Règim General de la Seguretat Social i que un centenar d'empleats temporals hagin passat a ser fixos.

Quant a la proposta de sancions i liquidacions a la Seguretat Social, Ginesta ha aclarit que hauran de fer front a ella a parts pràcticament iguals tant Telefónica, considerada responsable subsidiària (3,1 milions), com el centenar d'empreses investigades.

En declaracions a la premsa, el secretari de Treball ha subratllat que es tracta d'una de les sancions més importants proposades en una actuació d'aquest tipus i ha reconegut que vol ser “exemplaritzant”, per donar “un missatge clar” que la recuperació del mercat de treball s'ha de produir preservant els drets laborals de les persones.

“A la Inspecció de Treball no li tremolarà el pols davant determinades empreses que incorren en irregularitats d'aquest tipus”, ha afirmat Ginesta, que ha recordat que la subcontractació en si mateixa no és delicte, però sí és perseguible quan el “fil conductor” d'aquesta cadena d'externalització és “perjudicar” els treballadors, reduint els seus drets.

“No tot s'hi val al mercat de treball de la recuperació econòmica i hi ha situacions que superen els límits del que es considera raonable”, ha afegit.

Ginesta ha apuntat que la investigació continua oberta, la qual cosa no descarta que s'incoïn nous expedientis a més empreses, a la vegada que ha apuntat la possibilitat que actuacions similars es desenvolupin a d'altres comunitats autònomes.

Com a conseqüència d'aquesta investigació, la Inspecció de Treball ha obert 332 expedients amb el següent resultat: 219 propostes de sanció per infracció de la normativa sociolaboral per import de 2,15 milions d'euros; 21 actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social per valor de 3,61 milions i 198 altes en el Règim General de la Seguretat Social i 92 contractes temporals transformats en indefinits.

Josep Ginesta ha explicat que la investigació s'ha centrat tant a la primera com en la segona línia de la subcontractació en el servei tècnic d'instal·lació i que s'han detectat irregularitats com falsos autònoms, la no aplicació del conveni col·lectiu o l'obstrucció a la labor dels inspectors de treball.

Les empreses implicades poden presentar al·legacions a la proposta de sancions, però “el que ja és executiu”, ha recalcat Ginesta, és que prop de 300 treballadors han pogut regularitzar la seva situació gràcies a aquesta investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona