Economia

4.768 grans morosos amb Hisenda

Esportistes d'elit, grans empresaris i escriptors figuren entre els deutors de l'Agència Tributària

Persones físiques i jurídiques deuen més de 15.000 milions d'euros a les arques públiques de l'Estat

Les immobiliàries copen la major part de la llista
de morosos

Esportistes com Dani Alves i Dani Pedrosa, empresaris com Mario Conde i Lorenzo Sanz, escriptors com César Vidal... I així fins a un total de 336 persones físiques que arrosseguen deutes amb l'Agència Tributària espanyola per més d'un milió d'euros. Hisenda va fer pública ahir, per segon cop en la seva història, la llista de principals morosos de l'Estat.

El nombre total de grans deutors s'eleva a 4.768, una quantitat que inclou tant persones físiques com jurídiques, és a dir, empreses. Aquests 4.768 deutors, un 1,8% menys que l'any passat, es divideixen en les esmentades 336 persones físiques –que arrosseguen deutes totals per menys de 700 milions– i 4.432 empreses –amb deutes per més de 15.000 milions–. En total, aquests grans morosos deuen a l'Agència Tributària una mica més de 15.700 milions, un 0,7% més que fa un any.

La llista inclou els deutors amb la hisenda pública amb deutes o sancions tributàries de més d'un milió d'euros, pendents de pagament a 31 de desembre del 2015, i que no estan ni ajornades ni suspeses. Fonts consultades expliquen que 333 deutors que figuraven en la primera llista –feta pública l'any passat– ara ja no hi són, perquè han cancel·lat totalment o parcialment el seu deute o, si més no, han obtingut un ajornament. Però, mentre que uns surten d'aquesta llista de l'escarni públic, d'altres hi entren, i ja hi figuren 246 nous deutors amb la Hisenda espanyola.

A banda de les persones físiques, moltes de les quals conegudes públicament per la seva activitat, també hi figuren un bon grapat d'empreses. Les immobiliàries en concurs de creditors Reyal Urbis i Nozar repeteixen com les companyies que més diners deuen al fisc a 31 de desembre del 2015, amb 368 milions i 203 milions, respectivament. Una altra promotora immobiliària, el grup Prasa, es manté en quart lloc, amb un deute de 101,8 milions.

Moltes immobiliàries

Sacyr, amb un deute de 116 milions, també apareix en la llista, encara que ahir l'empresa va emetre un comunicat en què deia que no té cap factura pendent amb Hisenda, perquè la venda de la seva filial Testa està exempta de tributació. Altres empreses que apareixen en la llista són, per exemple, Martinsa-Fadesa (65 milions), Viajes Marsans (23,7 milions), Spanair (7,1 milions), Aeropuerto de Ciudad Real (7 milions), Grupo Intereconomía (11,1 milions), Fotoprix (6 milions), Laurenfilms (8,1 milions) i Fergo Aisa (13 milions), entre d'altres. De fet, la llista completa
es pot veure en el web de l'Agència Tributària.

Un cop coneguda aquesta llista, el sindicat de tècnics d'Hisenda (Gestha) va emetre un comunicat en què denunciava que la relació de morosos recull només el 30% del deute total pendent de cobrament per part del ministeri, que al tancament del 2014 se situava en 52.226 milions d'euros. El Gestha va recordar ahir que, d'acord amb la ràtio de cobrament d'aquests deutes reconeguda pel mateix govern espanyol, es podrien perdre uns 8.834 milions d'euros. A més, va subratllar que el 42% de la quantia que es deu pertany a societats que estan en concurs de creditors o, fins i tot, en procés de liquidació, un fet que en dificulta el cobrament. “El simple fet de fer pública la llista de morosos no aconsegueix per si mateix augmentar els ingressos en concepte de deute pendent de cobrament”, van indicar els tècnics d'Hisenda en el comunicat.

Per augmentar l'eficàcia de la publicació de la llista, el sindicat considera necessària una modificació de la normativa que permeti completar la informació amb responsables solidaris o subsidiaris.

Defraudadors fiscals

Segons les seves dades, la quantitat pendent de pagament s'ha duplicat en els últims deu anys, ja que aquestes societats moroses no generen prou recursos per garantir el pagament del deute. L'exercici del 2014, els cobraments d'aquestes societats es van elevar als 6.177 milions.

Finalment, el portaveu socialista al Congrés, Pedro Saura, va recordar ahir que el govern de Rajoy es va comprometre a publicar una llista de defraudadors fiscals, i no només morosos amb l'Agència Tributària, i va criticar, a més, que l'elenc del Ministeri d'Hisenda no tan sols inclou totes les persones que deuen diners a les arques públiques.

Hisenda ja ha tornat 6.200 milions d'euros

L'Agència Tributària (AEAT) va tancar ahir la campanya
de l'IRPF del 2015 i ja ha retornat 6.200 milions d'euros a més de deu milions de contribuents, segons va comunicar ahir. Les previsions de l'AEAT fetes a l'abril eren retornar en el conjunt d'aquesta campanya 10.858 milions d'euros a 14,67 milions de contribuents, unes xifres que representen, respectivament, un 2,4% i un 1,5% més que l'any anterior.

Aquesta és la primera campanya de la renda que s'ha fet després de la reducció de l'IRPF, que va entrar
en vigor l'1 de gener del 2015
i que, posteriorment, es va tornar a rebaixar el juliol de l'exercici passat. Es va avançar mig any, doncs, la segona part de la rebaixa que havia d'entrar en vigor l'1 de gener del 2016. Així, la tarifa de l'IRPF del 2015 va des d'un import mínim del 19,5% per a rendes inferiors a 12.450 euros fins al marginal del 46% per a les rendes que superin els 60.000 euros anuals.

Una altra de les novetats més significatives d'aquesta campanya que va acabar
ahir va ser la supressió de
la deducció per lloguer, encara que es va articular un règim transitori per als lloguers d'habitatges efectuats amb anterioritat al 2015, de manera que la supressió només afectarà els nous arrendaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona