Economia

Judicial

El TS confirma la pena de 5 anys de presó per a Díaz Ferrán pel cas Marsans

L'expresident de la CEOE va ser condemnat pel buidatge patrimonial de l'empresa turística

El Suprem ordena a l'Audiencia Nacional que aclareixi la responsabilitat civil de diverses companyies

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna a cinc anys i sis mesos de presó imposada al setembre de l'any passat a l'expresident de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, per delictes d'aixecament de béns, concurs fraudulent, integració en grup criminal i blanqueig de capitals. També li manté la multa d'1,2 milions d'euros per la comissió d'aquest últim il·lícit, perpetrat en buidar el patrimoni del Grup Marsans.

La sentència d'instància va ser recorreguda davant del Tribunal Suprem únicament per Meliá Hoteles International SA, Pullmantur SA i AC Hoteles, Astra Worlwide International Limited, i Implementación de Proyectos S.L. (Manuel Díaz Ferrán, germà de Gerardo Díaz Ferrán).

L'alt tribunal manté els pronunciaments de la resolució de l'Audiencia Nacional sobre les penes de presó, contra les quals cap part no ha recorregut, i estima parcialment els recursos de les societats recurrents relatius a responsabilitats civils directes o subsidiàries.

Així, deixa sense efecte la declaració de responsabilitat civil subsidiària d'Implementación de Proyectos S.L., de la qual és titular Manuel Díaz Ferrán, ja que els fets provats no presten base per declarar-la.

Pel que fa al recurs d'Astra Worlwide International Limited, el Suprem ordena a la sala de l'Audiència Nacional que va dictar la sentència d'instància que hi doni nova redacció en què es tracti de manera expressa i es justifiqui prou la decisió sobre la declaració d'aquesta entitat com a responsable civil subsidiària.

En relació amb els recursos de Meliá Hoteles Internacional SA, Pullmantur SA i AC Hoteles, el Suprem ordena a l'Audiència Nacional que redacti altre cop la sentència per resoldre expressament sobre la pretensió d'aquestes societats, que es declari la responsabilitat civil directa d'Alandalus Management i Jamal Satli Iglesias, i es justifiqui també de manera expressa la falta de referència en els fets a les operacions que aquestes entitats consideren fetes pels acusats per al buidatge de les societats Hotetur Club i Hotesand Inmobiliaria.

Sentència del 2015

L'Audiència Nacional va condemnar l'expresident de la CEOE el 7 de juliol del 2015, després que acceptés la pena interposada a la primera sessió del judici celebrada el 2 de juliol.

També va ser condemnat amb els mateixos anys de presó i el pagament de la mateixa mútua el liquidador d'empreses Ángel de Cabo.

A més, es va ordenar que tots dos indemnitzessin de manera solidària amb 450.000 euros a Meliá Hoteles International, Viajes Iberojet, AC Hoteles i Pullmantur pels prejudicis causats.

La sentència d'aquest tribunal explica que el Grup Marsans va començar a acumular deutes i, a partir del 2009, molts dels creditors van exigir garanties addicionals que passaven perquè els seus propietaris, Díaz Ferrán i el difunt Gonzalo Pascual, avalessin personalment aquests deutes.

Per això, el 2010 els propietaris del grup turístic van contactar amb el grup liderat per De Cabo –que es dedicava de manera “continuada” a la despatrimonialització de societats en perjudici dels creditors– per transmetre-li la totalitat del seu patrimoni, tant empresarial com personal, sense que aquest abonés cap quantitat.

Una vegada consumada l'ocultació patrimonial, De Cabo abonaria vuit milions d'euros a Díaz Ferrán i a Pascual, en terminis de 100.000 euros mensuals, de manera que podien seguir vivint tots dos amb “opulència similar tot i la seva insolvència formal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona