Economia

Multes de 5,7 milions per la subcontracta de Telefónica

La Inspecció de Treball destapa una “trama irregular” de contractació de serveis tècnics que afectaria un centenar d'empreses

L'actuació ha durat més d'un any i el procediment resta obert

La Inspecció de Treball del govern català té en marxa una investigació sobre la cadena de subcontractació de Telefónica en el servei tècnic d'instal·lació que ha obert sancions i liquidacions de quotes a la Seguretat Social per un import de 5,7 milions d'euros i que afectaria un centenar d'empreses, segons va anunciar ahir el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta. Telefónica s'hauria de fer càrrec d'una mica més de la meitat de la multa (3,1 milions, en tenir una responsabilitat subsidiària, i les empreses subcontractades, de la resta de l'import.

Entre altres irregularitats, s'han detectat: cessió il·legal de treballadors, falsos autònoms, contractació temporal fraudulenta i inaplicació de convenis.

El procediment, que continua obert i que es podria allargar durant mesos si les empreses hi recorren en contra, ha suposat, no obstant això, que, de manera immediata, vora 200 falsos autònoms que treballaven per a les companyies subcontractades hagin estat donats d'alta a la Seguretat Social i que un centenar d'empleats temporals hagin passat a indefinits. La investigació es va obrir, segons va explicar ahir Ginesta, arran de les protestes i denúncies generalitzades per col·lectius de treballadors afectats i els seus representants sindicals i és probable que el cas es faci extensible al conjunt de l'Estat espanyol. “És un procediment que s'exportarà a altres parts i s'aplicarà en diferents comunitats autònomes, segons ens han confirmat les autoritats de l'Estat”, va dir.

Ginesta va assegurar que “a la Inspecció de Treball no li tremolarà el pols davant determinades empreses que incorren en irregularitats d'aquest tipus”, i, tot i admetre que la subcontractació en si mateixa no és il·legal, sí que va advertir que “quan l'efecte de seccionar el procés productiu només està fet amb l'objectiu de reduir les condicions laborals de les persones és quan se supera el límit del que la llei preveu” i quan es donen les situacions irregulars.

“Apostem per un mercat de treball de qualitat. No tot s'hi val en el mercat de treball de la recuperació econòmica, i hi ha situacions que superen el que es considera raonable”, va recordar ahir Ginesta.

Malgrat que va defensar el paper de la negociació i la conciliació, el secretari de Treball va explicar: “Volem que aquesta sigui una mesura exemplar per a aquest sector, però també per a d'altres en què sabem que hi pot haver indicis d'il·legalitats d'aquesta mena.”

L'operació encara està oberta i no es descarten més actuacions, però el gros ja està fet i ha comportat 219 propostes de sanció per infracció de la normativa sociolaboral per un import de 2,155 milions d'euros; 21 actes de liquidació de quotes per un import de més de 3,615 milions; 198 altes en el règim general de la Seguretat Social, i 92 contractes temporals transformats en indefinits.

Les empreses afectades per la investigació –Cobra, Elecnor, Itete, Abentel, Comfica i Liteyca, segons va publicar ahir Europa Press– van rebre les notificacions al maig i ja han pagat les sancions imposades, tot i haver presentat recurs. Per la seva banda, Telefónica explicava ahir que la companyia “no ha estat objecte de cap inspecció” i que contracta empreses com a part del servei “en un entorn d'absoluta legalitat, sense defugir la responsabilitat i respectant la normativa”. La UGT va valorar positivament les actuacions i va assegurar que esperen que “s'exigeixi la regularització de la situació dels treballadors i que es vigili si hi ha més incompliments.”

LES XIFRES

3,1
milions d'euros
haurà de pagar Telefónica de la multa de 5,7 milions en ser l'empresa subsidiària.
100
empreses
subcontractades per als serveis de telefonia han rebut alguna sanció de la Inspecció.
1
any d'investigació i treballs tècnics ha durat el gros del procediment, que encara continua obert.

Mesura exemplar que neix de les protestes

Per si algú pensava que les accions de protesta no serveixen per a res, està a temps de desdir-se'n. La investigació engegada per la Inspecció de Treball sobre la cadena de subcontractació de Telefónica en el servei tècnic d'instal·lació neix arran de les denúncies que van fer els col·lectius de treballadors, segons va dir el secretari general de Treball, Josep Ginesta.

“Els comitès d'empresa i els sindicats es van organitzar per destapar parcialment alguns dels casos i el que es va poder fer des de la Inspecció de Treball va ser aglutinar algunes de les denúncies per poder destapar la trama”, segons el seu relat dels fets. “Hi havia investigacions aïllades i amb les mobilitzacions es van poder aglutinar les investigacions”, va explicar.

La primavera de l'any passat, tècnics i operaris contractats per empreses subcontractades per Telefónica van protagonitzar talls de carrers, manifestacions i vagues, ocupació de locals i altres accions de protesta per denunciar les condicions laborals de la plantilla. Fins i tot la tot just escollida alcaldessa Ada Colau es va posar del costat dels vaguistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA