Economia

Es tripliquen els lluços petits al calador de Roses per la reserva de pesca

Els pescadors han restringit les captures durant tres anys per recuperar l'espècie

La iniciativa inspira el nou model pesquer català

El nombre de lluços petits s'ha triplicat al calador de Roses on els pescadors locals van impulsar, ara fa tres anys, un pla pilot per recuperar l'espècie. Així ho conclou un estudi elaborat per l'Institut de Ciències del Mar, que al llarg de l'últim any ha fet un seguiment dels juvenils de lluç en una zona vedada de 50 quilòmetres quadrats de superfície i uns 130 metres de fondària. La iniciativa, pionera al Mediterrani, també ha permès incrementar el nombre d'exemplars de rap, moll, bruixa i espardenyes, i convertir l'espai protegit en una reserva per a espècies vulnerables que sustenten el sistema marí. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha ressaltat que el nou model pesquer català s'inspira en aquesta mena d'experiències, que neixen del mateix sector i que tiren endavant en col·laboració amb el món científic.

Les 22 embarcacions d'arrossegament de Roses van acordar, el juny del 2013, establir una zona vedada al calador conegut com El Segon per reduir les captures de juvenils de lluç. Havien constatat que pescaven, en quantitats importants, exemplars d'aquesta espècie de petites dimensions que, tot i ser legalment comercialitzats, no arribaven a la talla de primera maduresa.

El pla, pioner a la Mediterrània, havia de tenir una durada inicial de 45 dies, però es va acabar allargant. L'Institut de Ciències del Mar es va interessar en el projecte i va decidir estudiar-lo per comprovar l'efecte real de la mesura.

Des de l'1 de març del 2015 fins al 31 de març del 2016, han fet un seguiment de la reserva, gràcies a ajuts del Fons Europeu de la Pesca, gestionats a través del DARP.

L'informe ha permès detectar un nombre molt superior de juvenils de lluç dins de la zona protegida en comparació a l'àrea no tancada. Sobretot, dels petits per sota de la talla legal de captura, fixada en 20 centímetres. Mentre que a l'espai vedat n'han identificat 1.470 per quilòmetre quadrat, a la zona oberta a la pesca n'han aparegut tres vegades menys, 572 individus per quilòmetre quadrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid