Economia

Economia

CCOO celebra els 40 anys de vida del sindicat

L'11 de juliol del 1976 l'Assemblea de Barcelona va decidir transformar el moviment sociopolític de les Comissions Obreres en el sindicat que coneixem avui dia

A banda de celebrar l'efemèride, avui es reuneix el consell confederal per preparar el congrés del 2017

La mateixa esglésiaja havia assistit l'any 1964
al naixement de les
CCOO de Catalunya

En una església de Sant Medir en què no hi cabia ni una agulla, tal dia com avui d'ara fa 40 anys, l'11 de juliol del 1976, va néixer al barri de la Bordeta de Barcelona el sindicat CCOO que coneixem avui, el sindicat de classe convertit en primera força a Catalunya i a l'Estat espanyol. S'hi va celebrar la que es coneix com a Assemblea de Barcelona, en què el llavors considerat moviment sociopolític es va decantar clarament cap a la lluita i reivindicació de caràcter laboral, cap a un sindicat amb acció defensiva. Naixia, doncs, el sindicat modern. L'emplaçament, l'església de Sant Medir, no els era nou. Va ser el mateix que ja el 20 de novembre del 1964 havia assistit al naixement de les Comissions Obreres de Catalunya, embrió de CCOO. Comissions va decidir en aquella assemblea clandestina, no autoritzada pel govern espanyol, transformar-se en el sindicat que continua sent avui, tot i que la legalització oficial no li va arribar fins a l'abril del 1977. Un any més tard, s'hi celebrarien les primeres eleccions sindicals, on CCOO va obtenir el 34% dels delegats i esdevenia ja primer sindicat a l'Estat.

Expliquen els que ho van viure que l'any 1976 es va registrar el major nombre de vagues en la història d'Espanya des de l'inici de la Guerra Civil i el fet és que l'Assemblea de Barcelona es va celebrar en un moment complicat, de molta confrontació. De fet, malgrat que s'hi va acabar celebrant, l'autorització de l'acte va ser denegada per qui llavors era ministre de Governació del govern espanyol, Manuel Fraga Iribarne, que va ser substituït en el càrrec uns dies abans per Rodolfo Martín Villa.

Malgrat el caire clandestí, més de 650 delegats de l'Estat espanyol van assistir a l'acte a Sant Medir, entre ells qui va ser secretari general a Catalunya entre els anys 1976 i 1995, José Luis López Bulla. També Marcelino Camacho, fundador i primer secretari general del sindicat a l'Estat, hi va estar present, com també Antonio Gutiérrez, que en va ser secretari general anys més tard.

López Bulla recorda aquell dia. “Va ser una cosa tremenda”, explica. “Ens van negar un acte similar a Madrid i buscàvem un lloc més protegit per a la lluita obrera i democràtica i vam pensar en Barcelona, on des de feia deu anys hi havia la direcció de les Comissions Obreres –recorda–. Jo i alguns altres, entre els quals hi havia Nicolás Sartorius, ens vam quedar de guàrdia en un bufet d'advocats del passeig de Sant Joan per si detenien els que estaven a Sant Medir, però al migdia ja no ens en vam poder estar i vam anar a l'església”, rememora. “Vam poder copsar de primera mà que compartíem objectius amb aquells centenars de persones i que aquelles lluites les portaven persones de carn i ossos com nosaltres”, valora.

Avui, per commemorar el 40è aniversari de la constitució del sindicat a escala estatal, CCOO té previst celebrar el consell confederal, el màxim òrgan entre congressos, que té com a únic punt de l'ordre del dia la convocatòria de l'11è congrés del sindicat, que s'ha de celebrar a finals de juny del 2017. A banda, s'han programat xerrades i conferències, com la de l'escriptor i analista anglès Owen Jones, i és previst que l'acte institucional, amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els secretaris generals del sindicat a Catalunya i l'Estat espanyol, Joan Carles Gallego i Ignacio Fernández Toxo, se celebri a la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA