Economia

El lloguer és el nou rei

Avui, el 23% de la població viu en aquest règim, quasi deu punts més que al 2007

El mercat espera increments elevats si la pressió de la demanda continua

El lloguer va ser durant molt de temps una opció absolutament residual. En els anys del boom l'oferta de pisos en lloguer va quedar a la mínima expressió i el percentatge de la població que vivia en aquest règim no passava de12%, molt per sota de la mitjana europea, que supera el 30%. Però la crisi ha servit per capgirar, en part, aquesta situació, i segons un recent estudi del portal immobiliari Fotocasa, el pes del lloguer ja se situa en el 23,5% en el conjunt de l'Estat. Això ha estat així perquè durant aquests anys la majoria de la població ha quedat expulsada del mercat de compra per la manca d'accés a una hipoteca. La forta pressió de la demanda, junt a una oferta que no ha sabut créixer al mateix ritme, ha fet, a més, que el mercat del lloguer estigui concentrant les principals pujades de preus en l'actualitat. A la ciutat de Barcelona algunes consultores immobiliàries com Forcadell apunten previsions d'increment de les rendes del 15,5%.

El canvi legislatiu que aporta major seguretat al propietari i una rendibilitat que supera amb escreix la que estan donant els productes d'estalvi financer o la borsa han animat molts propietaris a destinar els seus pisos al lloguer, però la pregunta per saber el recorregut d'aquest fenomen vindrà de la demanda. Segons el mateix estudi de Fotocasa, prop de la meitat dels ciutadans que viuen de lloguer preferirien comprar. Pel director de l'àrea residencial de Forcadell, Joan Manel Canalejo, això s'explica perquè la tria del lloguer és purament conjuntural: “Aquí la mentalitat és de compra i els que han sortit expulsats al lloguer tornaran.” Altres, com el catedràtic d'Economia de la UPF, José Garcia Montalvo, creuen que l'augment en aquest pes del lloguer es mantindrà, “perquè aquesta és la situació normal; el que era anormal és que els joves es plantegessin com a primera opció la compra, com va passar durant els anys del boom”. Certament, sembla difícil que amb les actuals condicions per accedir a una hipoteca –que passen per tenir com a mínim un 20% del valor del pis en estalvi i unes nòmines que superin el mileurisme–, el col·lectiu de demandants de primer habitatge, és a dir, els joves, tornin a comprar, “i més enllà de la recuperació econòmica els nous criteris de solvència semblen haver arribat per quedar-s'hi”, destaca el director general de l'APCE, Marc Torrent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid