Economia

Economia

Emprenedors

Els nous líders

El clúster Barcelona Tech City inaugura al Palau de Mar el seu ‘hub' per a emprenedors

Aplega ja 80 empreses i un miler de treballadors

Divendres passat el clúster Barcelona Tech City organitzava l'acte de presentació del nou edifici de Palau de Mar, reconvertit en l'anomenat Pier 01. La nova infraestructura, amb un nom propi del bressol de l'emprenedoria anglosaxona, a San Francisco, no només és la nova seu de l'associació, sinó també d'una vuitantena d'empreses noves i d'un miler de treballadors, i també, com explicava el seu president i fundador de Letsbonus i Wallapop, Miguel Vicente, “la imatge de la potència del sector tecnològic a Barcelona, que ha esdevingut un dels hubs més importants a Europa”.

L'emprenedoria, i més en concret l'emprenedoria tecnològica, s'ha convertit en el nou star-system de l'economia catalana. Aquell amb qui tothom vol anar, i per això a l'acte no hi van faltar ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni l'alcaldessa Ada Colau, ni el secretari d'estat de Telecomunicacions, Víctor Calvo Sotelo, ni tampoc una nodrida representació de l'ecosistema emprenedor i de grans companyies com ara Seat –amb el seu president, Luca de Meo, entre els assistents–, que miren molt de prop el que surt d'aquest món, conscients que poden ser la millor font per a la seva estratègia d'innovació. “Abans van ser els industrials tèxtils, avui els fabricants de la Catalunya del futur sou vosaltres”, els esperonava Puigdemont en el seu discurs.

Barcelona disposa de més de 12.500 empreses en aquest sector, que s'alimenta de la capitalitat mundial del mòbil i que en els darrers dotze mesos ha captat mil milions d'euros d'inversió de fons internacionals. És a més un ecosistema creat en molt poc temps: el 50% de les empreses no existien fa cinc anys. I un sector que viu de la capacitat de la capital catalana per atreure talent.

Però si hi ha una cosa que demostra el projecte de Pier 01 és que, a vegades –no sempre ni gaire sovint–, quan s'ajunta la iniciativa privada amb la iniciativa pública en surt alguna cosa de profit. Tothom hi ha volgut posar el seu granet de sorra, des del Port de Barcelona, propietari de l'edifici, fins a l'Ajuntament, ja que va ser a Barcelona Activa, recordava Colau, “que es va començar a treballar l'embrió d'aquest projecte”.

L'aspiració del Pier 01 és ambiciosa: establir un espai on les noves empreses tecnològiques puguin cooperar i que actuï com a aparador del sector davant inversors nacionals i internacionals. L'impuls el té, però Puigdemont acceptava algun repte pendent com ara la necessitat de formar més joves en aquesta disciplina “perquè no generem prou talent”. I en tot cas, si el sector segueix creixent al ritme actual, el que queda clar és que aviat caldrà buscar més espai per edificar un Pier 02.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia