Economia

El ‘Brexit' rebaixa la previsió del PIB per al 2017

La projecció de la Cambra de Barcelona és del 2,4%

Els sectors més vulnerables seran l'automoció i l'alimentació

“Estem condemnats a revisar les previsions.” Amb aquestes paraules alertava ahir Joan Ramon Rovira, responsable del gabinet d'estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, que encara es d'hora per avaluar el que esdevindrà a les economies europees, i dins d'aquestes a la catalana, amb la concreció de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, l'anomenat Brexit. De moment, la institució cameral barcelonina ja ha recalculat les seves previsions econòmiques per al curt i el mitjà termini, i ha conclòs que el 2017 Catalunya creixerà dues dècimes per sota del que havia previst en projeccions anteriors i limitarà el seu PIB a un 2,4% interanual.

El president de la Cambra, Miquel Valls, va matisar aquesta eventual frenada assegurant que tot i la revisió a la baixa per les incògnites que s'obren, la taxa estimada per a l'any vinent és encara “superior a la mitjana de creixement dels últims 20 anys i queda un punt per sobre de la de la zona euro”. Tanmateix, fins que es defineixin els termes comercials que regiran les relacions entre el Regne Unit i la resta d'Europa, alguns sectors capdavanters de l'economia catalana, com l'automoció, el químic i l'agroalimentari, seran “els que més reptes hauran d'afrontar”.

Bo i esperant el nou escenari, Valls va subratllar que les perspectives per al 2016 són “bones” i que la Cambra espera que es tanqui amb un PIB del 3,1%, una taxa “força interessant” que ha experimentat una revisió a l'alça, després de comprovar que la demanda interna i factors com els anomenats “vents de cua” (preu baix del petroli, polítiques expansives del BCE i context fiscal) han compensat recels.

Avantatge

Valls va afegir que, malgrat que l'economia catalana va per un camí paral·lel a l'espanyola, manté un lleuger diferencial positiu que es manté des de fa catorze trimestres. Aquest perfil una mica superior es deu, segons el president de la Cambra, al millor capteniment dels serveis.

El president de la Cambra va situar el consum com a motor central de la bona marxa de l'economia, fet que es reflecteix en la persistència del ritme del comerç minorista respecte a les mateixes dates de l'any passat. Al costat d'això, la inversió es desaccelera una mica i canvia el seu desglossament, amb la construcció que recupera part del protagonisme. Quant al mercat laboral, en el bienni 2016-17 els economistes camerals creuen que es crearan uns 182.000 llocs de treball.

En el capítol de les exportacions, la Cambra preveu una pèrdua de dinamisme de les vendes més enllà de les fronteres per les tensions als països emergents que empitjoren la conjuntura internacional. No obstant això, el negoci a la UE continua enfilant-se i l'acumulat fins al maig d'enguany suma un 3,8% més que el 2015.

Respecte a l'impacte del Brexit en aquest període de bonança, tant Valls com Rovira van recordar que serà inferior a Catalunya respecte a la resta de l'Estat, ja que és un dels territoris menys exposats al comerç amb les illes britàniques (6,1% de les vendes, que contrasta amb el gairebé 8% de l'Estat, que a més les té com a tercer client principal). Rovira, a més, va postil·lar que “tot risc pot ser una oportunitat” i es va referir a la possibilitat que Catalunya pugui optar a acollir institucions continentals, com l'Agència Europea del Medicament.

LA XIFRA

14
trimestres consecutius
fa que l'economia catalana evoluciona per sobre del PIB de l'Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona