Economia

Unió Europea

La CE cancel·la la multa a Espanya per incomplir el dèficit

L'òrgan comunitari assegura que l'Estat ha fet “enormes sacrificis” en els darrers anys

Acorda donar dos anys és, fins el 2018, per rebaixar el dèficit per sota del 3%

La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dimecres cancel·lar la multa a Espanya per no haver pres mesures eficaces per reduir el dèficit.

D'aquesta manera, l'Estat es lliura de moment d'una sanció, encara que són els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE) els que tenen ara l'última paraula.

La sanció podria arribar al 0,2% del Producte Interior Brut (PIB) per defecte, és a dir, més de 2.000 milions d'euros. La CE ha acordat donar dos anys més, fins el 2018, perquè l'Estat redueixi el dèficit per sota del3%, segons fonts diplomàtiques.

El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha assegurat que Espanya ha fet “enormes sacrificis” en els darrers anys i per això concedeix “dos anys més de marge” perquè pugui “reduir el dèficit per sota del 3%”. Pel que fa la congelació dels fons europeus, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha explicat que “la decisió s'haurà de debatre amb el Parlament Europeu”. Espanya va tancar el 2015 amb un dèficit del 5,1%, lluny del 4,2% exigit per Brussel·les.

Tant Dombrovskis com Moscovici han subratllat que “sancionar els Estats membre per dèficit excessiu no sempre ha estat una decisió ben rebuda”, tot i que han apuntat que les multes han estat sempre “simbòliques”. Una situació que “tenint en compte les reformes estructurals que Espanya ha dut a terme en els darrers 7 anys” encara “s'entendria menys”, ha afegit el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

Moscovici ha insistit que la decisió de no multar a Espanya “no va contra les regles” i que es fa tenint en compte “les reformes estructurals” que l'estat espanyol ha dut a terme en els darrers 7 anys”. De fet, l'11 de juliol passat, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ja va avançar que la multa “podia acabar sent de zero euros” però va afegir que “era important” veure “què podia posar Espanya damunt la taula aquest any i el vinent per resoldre els problemes”.

En aquest sentit, el vicepresident de la Comissió Europea, i responsable de l'Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, ha insistit que és “crucial” que l'Estat faci “no només faci reformes fiscals sinó que es comprometi a dur-les a terme” per evitar la congelació dels fons europeus, una decisió que es concretarà el setembre, després de debatre-ho amb el Parlament Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona és una de les demarcacions de l’Estat on es venen més hotels

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR