Economia

La collita de la pera baixa un 8%

Afrucat reclama un pla de reconversió per a la fruita de llavor

La collita de la pera baixarà aquesta campanya un 8% i se situarà en les xifres més baixes dels darrers anys, tant en el conjunt de Catalunya com a Lleida, que és on es concentra la gran majoria de la producció. Així ho assenyalen les previsions del Departament d'Agricultura i l'associació Afrucat, fetes públiques ahir. La previsió de collita de la pera a Lleida és de 129.270 tones (-8%), 136.160 a Catalunya. El descens de quilos per a aquesta campanya s'explica sobretot per la falta de fred de l'hivern i per una primavera irregular, amb alts i baixos de temperatures. Aquestes condicions meteorològiques han perjudicat la floració i el quallat del fruit. Les pedregades de finals de maig i principis de juny van provocar danys a unes 280 hectàrees de fruita de llavor.

Segons dades d'Afrucat, en els últims vint anys a les comarques de Ponent s'ha perdut més del 50% del potencial productiu per falta d'eines per fer front a les plagues i la pèrdua de rendibilitat d'algunes varietats, sobretot la blanquilla i la Williams. És per això que des del sector es reclama a l'administració un pla de reconversió varietal específic per a la fruita de llavor, i especialment per a la pera, per tal de potenciar el cultiu a les millors zones del territori amb un model de plantació més intensiu. L'objectiu és fer rendibles les explotacions augmentant el nombre d'arbres per hectàrea i poder competir així amb Bèlgica i Holanda, on de mitjana s'obtenen gairebé el doble de quilos per hectàrea.

A les comarques de Lleida enguany es preveu arribar a les 221.930 tones de poma (+13%), que és pràcticament tot el potencial productiu de la demarcació. Tot i això, aquest potencial també ha caigut un 37% en els últims 20 anys per l'aposta que s'ha fet majoritàriament per la fruita de pinyol (préssec i nectarina). A tot Catalunya s'arribarà a les 308.720 tones (+11%). A les comarques gironines se'n produiran 83.600 (+6%).

En vista d'aquestes dades, el director general d'Afrucat, Manel Simón, insisteix que és prioritari posar en marxa un pla de reconversió varietal. Pel que fa als preus, des d'Afrucat assenyalen que cal esperar la setmana que ve per fer estimacions, quan es coneguin les previsions de collita de tot Europa, però els indicadors inicials fan pensar que pot ser una campanya amb resultats acceptables, com la que s'acaba de tancar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes