Economia

Economia

Els bancs catalans superen les proves d'estrès del BCE, que suspenen dues entitats a l'Eurozona

En l'escenari més advers, CaixaBank obté una ràtio del 9,8% i el Banc Sabadell del 8,2%

Tots els bancs catalans han superat les proves d'estrès publicades per l'Autoritat Bancària Europea (EBA, en les sigles en anglès). Només dues entitats de les 51 analitzades per l'EBA han suspès el test d'estrès perquè no han assolit el mínim requeriment de capital. Aquestes dues entitats són la italiana Banca Monte dei Paschi di Sienna i el banc irlandès AIB Group.

CaixaBank i Banc Sabadell han superat la prova de resistència. En l'escenari més advers, el Banc Sabadell ha obtingut una ràtio de capital de qualitat del 8,2% phase in i del 8% fully loaded, tenint en compte les noves normatives previstes per el 2023, i CaixaBank, després d'un exercici intern, ha obtingut una ràtio del 9,8% i del 8,5% aplicant la normativa fully loaded.

En el conjunt d'Europa s'han examinat 51 entitats financeres, que representen aproximadament el 70% del sector bancari. L'EBA no ha fixat formalment una nota de tall per aprovar el test d'estrès, però fonts financeres ha apuntat que es pren com a referència la nota mínima del 6% en l'escenari advers.

De tots els bancs europeus examinats només han suspès el test d'estrès dues entitats, la italiana Banca Monte dei Paschi di Sienna i el banc irlandès AIB Group. Banca Monte dei Paschi di Sienna ha obtingut una nota per sota del 6%, amb una ràtio del -2,2% en les condicions de l'escenari advers CET1 i del -2,4% aplicant la normativa del 2023 fully loaded, mentre que el banc irlandès AIB Group passa l'examen amb solvència en la normativa CET 1, on treu una nota del 7,4%.

Els alemanys Deutsche Bank i Commerzbank tenen una solvència per sota de la mitjana, amb unes qualificacions molt semblants a les de la banca francesa, que de mitjana presenta una cobertura del risc del 10 %, per sobre de la mitjana que el sector obté a Europa, que ha quedat en el 9,4%.

A l'estat espanyol, a més del Grup Criteria Caixa (matriu de CaixaBank) i del Banc Sabadell, s'examinen el Banc Santander, el BBVA, el Banc Popular i BFA (matriu de Bankia). El banc de l'Estat amb millor nota és el BFA-Bankia, que assoleix un capital de màxima qualitat CET1 phase in del 10,6% i un capital fully loaded del 9,6%. Caixabank obté un capital phase in del 9% i fully loaded d'un 7,8%, Banc Sabadell un 8,2% i un 8% respectivament, el BBVA un 8,3% i un 8,2%, el Banc Popular, un 7% i un 6,6% i el Banc Santander un 8,7% i un 8,2%.

El Banc d'Espanya ha destacat que aquests resultats mostren “un grau de resistència apreciable”, segons apunta, “superant amb folgança” els requeriments de capital utilitzats com a referència en proves de resistència anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia