Economia

Nylstar s'acosta a un ERO de suspensió en lloc de l'extinció

El comitè d'empresa proposa a la direcció de la tèxtil de Blanes una suspensió temporal de contracte de 4 mesos i mig per als 180 treballadors en lloc de l'acomiadament de 155 empleats

La direcció de la tèxtil Nylstar de Blanes està en vies d'acceptar reconvertir l'ERO d'extinció de contracte per a 155 treballadors en un de suspensió temporal que afectaria la majoria de la plantilla. En total, serien uns 180 treballadors, perquè no s'inclourien els 34 empleats que actualment ja en tenen un en vigor. L'ERO de suspensió s'aplicaria des del 15 d'agost fins al 31 de desembre. Encara cal concretar diversos punts que es debatran avui mateix en una nova reunió, però aquesta proposta és la que està sobre la taula de negociació entre el comitè d'empresa i la direcció, amb la mediació de la inspectora de treball i de seguretat social Laura Freixas. No obstant això, aquesta proposta que fa la UGT no té pas el vistiplau de CCOO, que està en minoria al comitè. A més, el sindicat majoritari a la tèxtil també pressiona la direcció perquè, si no hi ha injeccions de capital i no es pot reprendre l'activitat, automàticament s'entri a concurs de creditors el 30 de setembre, ja que actualment hi ha instat un preconcurs i en aquesta conjuntura no hi ha manera de poder comprometre cap possible inversor. Així ho va explicar ahir el president del comitè d'empresa, Juan José Rodríguez.

La trobada d'ahir havia de servir per debatre si s'acceptava la proposta, feta per la mediadora, de reconduir l'ERO d'extinció i reconvertir-lo en un de suspensió. Aquí hi ha hagut acord, però no per unanimitat sindical, perquè CCOO s'hi oposava i la UGT ha fet valer la seva majoria al comitè perquè la proposta prosperés.

En cas que la tèxtil reprengués l'activitat durant aquests mesos, automàticament l'ERO quedaria sense efecte. Tot i passar a cobrar de l'atur, però, la UGT també reclama que als treballadors afectats no se'ls descomptin les vacances ni les pagues extraordinàries.

En paral·lel a aquest ERO de suspensió, Nylstar donarà l'opció a aquells qui ho vulguin d'acollir-se a una extinció dels seus contractes. En aquest cas, però, serà totalment voluntària i per a un màxim de 50 treballadors. Els qui l'acceptin, cobraran una indemnització de 20 dies per any amb un límit de dotze mensualitats. Aquí, però, hi ha una discrepància entre la direcció i el sindicat UGT. Nylstar proposa deixar fora d'aquest ERO voluntari els treballadors que faci menys de quatre anys que treballin a la tèxtil, i que tampoc s'hi puguin acollir els que tinguin més de 55 anys. La UGT, però, s'hi oposa. Només avala una altra de les propostes de la tèxtil: que en aquest ERO no s'hi puguin acollir els càrrecs directius, segons va manifestar a l'ACN el secretari d'acció sindical de la FITAG-UGT, Miguel Prados.

En paral·lel, la UGT també ha obert una altra via per intentar salvar l'empresa: que si no hi ha cap injecció de capital ni es troba un nou soci industrial que permeti reprendre l'activitat a la Nylstar, la direcció presenti concurs de creditors com a màxim el 30 de setembre.

Durant la mediació, però, els representants de la tèxtil no van acceptar aquesta condició. Com a mínim, situen la data de presentació del concurs al 7 de novembre. La UGT, però, s'hi oposa, perquè la veu massa llunyana, ja que això suposaria anar-se'n com a mínim al 2017.

En cas que Nylstar no pogués reprendre l'activitat, i com a contrapartida al nou ERO de suspensió, el sindicat també demana que la tèxtil aboni la totalitat de l'atur que hauran passat a cobrar els treballadors a partir de mitjan agost i fins que s'entri a concurs, un punt de la negociació que els representants de Nylstar han rebutjat. “De moment, amb la reconversió de l'ERO guanyem temps per veure si es pot aconseguir una injecció de capital”, va estimar Prados. Però la proposta “no és un xec en blanc, perquè hi ha terminis i límits”, hi va afegir Rodríguez.

Usos industrials

Per altra banda, totes les forces polítiques amb representació municipal a l'Ajuntament de Blanes han signat un plànol dels terrenys de la factoria que simbolitza la ratificació que l'actual revisió del POUM no modificarà els usos d'aquests terrenys. Una de les qüestions que en aquests dies han planat sobre el conflicte laboral de Nylstar, l'antiga SAFA, és que els propietaris de la factoria no puguin especular amb els terrenys on està instal·lada a la zona industrial en el supòsit que puguin acomiadar la majoria de la plantilla i deixar de produir. El compromís simbòlic el van materialitzar divendres passat en signar, la junta de portaveus i els representants dels treballadors, un plànol amb la localització dels terrenys industrials.

LES FRASES

No és un xec en blanc per a l'empresa, perquè hi ha terminis i límits
Juan José Rodríguez
president del comitè d'empresa de Nylstar
L'expedient afectarà uns 180 treballadors i s'aplicarà del 15 d'agost al 31 de desembre
Miguel Prados
secretari d'acció sindical de la FITAG-UGT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia