Economia

Economia

Nylstar acorda la suspensió en una jornada maratoniana

L'empresa accepta definitivament reconvertir l'ERO d'extinció de contractes en un de suspensió temporal

També va acceptar entrar en concurs de creditors si no hi ha una injecció de capital

La direcció de l'empresa tèxtil Nylstar de Blanes, antiga SAFA, va acceptar definitivament ahir reconvertir l'ERO d'extinció de contractes per a 155 treballadors en un de suspensió temporal de 180, que s'aplicaria des del 15 d'agost i fins al 31 de desembre. Paral·lelament, també es va superar un altre dels esculls en la negociació i l'empresa es va comprometre a entrar en concurs de creditors el 31 d'octubre si no hi ha injecció de capital i no es pot reprendre l'activitat. El sindicat majoritari UGT demanava que la data fos el 30 de setembre, mentre que la direcció de la tèxtil posposava el concurs fins al 7 de novembre, com a mínim. Finalment, es va trobar una data intermèdia que va satisfer les dues parts. L'acord s'explicarà a la plantilla avui mateix i s'haurà de ratificar en una assemblea.

El comitè d'empresa, amb majoria de la UGT, els representants de la direcció de Nylstar i la mediadora, Laura Freixas, que és inspectora de treball i de seguretat social, van enllestir a últimes hores d'ahir els últims punts de l'acord que s'havia iniciat el dia anterior i que ahir va viure una jornada maratoniana des de les 10 del matí. L'acord està avalat per la UGT però no pas per CCOO –l'altre sindicat representat en el comitè d'empresa–, que s'hi mostra crític, perquè creu que les propostes de l'empresa no tenien credibilitat.

El principal descord estaven en els termes de la presentació, per part de l'empresa, del concurs de creditors en el cas de no aconseguir una injecció de capital ni trobar cap soci industrial que permetés reprendre l'activitat a la Nylstar.

Ple de suport

D'altra banda, la Diputació de Girona en bloc va aprovar ahir mateix una moció de suport a la plantilla de Nylstar i va demanat a l'empresa que fes “el màxim esforç” per “redreçar” la situació actual i arribar a un acord “satisfactori” amb els treballadors. A la moció, que es va tirar endavant per unanimitat, el ple de la Diputació se solidaritza amb els treballadors i es posa a disposició per “rebre qualsevol petició i per mitjançar” en el conflicte laboral. En el text es recorda també que la Diputació, com a representant dels municipis gironins, no es pot quedar “impassible” davant d'un ERO com aquest. La moció per reclamar la continuïtat de la tèxtil de Blanes l'havia entrada al ple el grup d'ERC, però se la van fer seva tots els grups polítics. El text es va aprovar per unanimitat i sense debat. La moció recorda que “per primera vegada” des del 2012 han repuntat els ERO d'extinció i que aquesta tendència a l'alça s'aprecia “amb més claredat” a Catalunya, que l'any passat va tancar l'exercici amb un increment del 9,75% dels expedients d'acomiadament.

Valorar la viabilitat

A part d'això, el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, havia valorat positivament –abans que es conegués l'acord definitiu– la possibilitat que la tèxtil pogués reconvertir l'ERO d'extinció de 155 treballadors en un de suspensió per a la majoria de la plantilla. Per Ginesta, aquesta circumstància permetria guanyar “uns dies de coll”, en el decurs dels quals l'empresa hauria de demostrar “si té un projecte de viabilitat i la capacitat de refinançar i injectar capital”. Ginesta va afegir que el producte que ofereix la tèxtil Nylstar és ben valorat al mercat internacional i que, per tant, “hi hauria possibilitats”, però va insistir que per ajudar des de l'administració de la Generalitat s'hauria de saber en quina fase concursal i de viabilitat està l'empresa”. “El projecte de futur que presenta l'empresa ofereix poca credibilitat als treballadors”, va concretar.

LES FRASES

L'empresa tindrà uns dies de coll per demostrar si té un pla de viabilitat i capacitat per refinançar i injectar capital
El producte que ofereix la tèxtil Nylstar és ben valorat al mercat internacional
Josep Ginesta
secretari general de Treball, Afers socials i famílies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia