Economia

Cautela sobre el ritme empresarial

L'expectativa per al tercer trimestre es modera i tendeix a la baixa

L'empresariat lleidatà es mostra cautelós en la valoració que fa tant de la marxa del negoci com de les expectatives per al pròxim trimestre del 2016, segons l'enquesta de la Cambra de Comerç que analitza el ritme econòmic del segon trimestre del 2016. Tot i no arribar a caure fins als índexs amb què es va tancar el 2015, sí que s'observa una moderació pel que fa a l'expectativa de l'empresariat lleidatà, que es diferencia clarament del clima més marcadament positiu que s'observa en les respostes facilitades en el conjunt de Catalunya i en tots els sectors de l'activitat.

Pel que fa a la marxa del negoci, un 59,8% de les empreses lleidatanes van assegurar que seria estable, mentre que un 23,7 van considerar que havia anat a l'alça i només un 16,5% es van situar en posicions baixistes. La dada més positiva arriba aquesta vegada a través de tres dels quatre sectors analitzats, ja que tant el comerç, els serveis com la indústria registren saldos positius. En aquest sentit, mentre que el sector dels serveis és el que més optimista es mostra, amb un saldo del 12,9%, la indústria i el comerç passen dels -0,3% i del -9,6% a saldos del 5,1% i del 4,5% respectivament. L'únic sector que manté un saldo negatiu, tot i que molt millor que el del trimestre anterior, és el de la construcció, que passa del -16,6% al -5,3%.

Pel que fa a les expectatives, una mica més de la meitat de les empreses enquestades (56%) consideren que es mantindran estables el trimestre que ve, mentre que un 27,2% asseguren que la situació millorarà i un 16,8% que anirà a pitjor. Si comparem les dades amb les que s'observen a Catalunya, les expectatives per als pròxims mesos se situen per sota dels índexs catalans. Així, mentre que les expectatives del sector industrial representen la meitat del que s'assenyala per a Catalunya, en el comerç la diferència és menor, però es continua mantenint per sota de la que s'indica en el conjunt del país. El sector de la construcció és l'únic que marca només un pessimisme una dècima superior al que es mostra a Catalunya. Pel que fa als serveis, les dades no són comparables, ja que en el cas de Catalunya no inclouen el sector hoteler, que es presenta desagregat en l'enquesta del clima empresarial català.

L'informe del ritme econòmic del segon trimestre assenyala una molt millor situació sobre les expectatives per al pròxim període en el sector de l'alimentació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia