Economia

Protesta pagesa

Tractorada contra les retallades en ramaderia ecològica

La mobilització s'ha fet a Ripoll

Unió de Pagesos xifra la reducció en un 50% de mitjana

El sindicat diu que el descens dels ajuts posa en risc el futur de moltes explotacions ramaderes

Una quarantena de tractors van participar ahir en una tractorada que va recórrer els carrers de Ripoll durant més d'una hora per protestar contra les retallades que ha fet el Departament d'Agricultura a les ajudes a la ramaderia ecològica. Unes retallades que, segons xifra el sindicat Unió de Pagesos (UP), són d'un 50% de mitjana i “posen en risc” moltes de les explotacions ramaderes que s'han creat i que hi ha al Pirineu. Per això van fer una marxa lenta amb els tractors, que van sortir dels afores de Ripoll i van travessar tota la ciutat fins a l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura, on diversos pagesos del sindicat van fer arribar les seves queixes.

Els ramaders acusen el govern de prendre una decisió “injustificada i arbitrària” i asseguren que les retallades en els ajuts afecten 80 ramaders ecològics del Ripollès –una de les principals comarques afectades–, que perden un total de 112.207,29 euros. A tot Catalunya, xifren la pèrdua global en quasi 600.000 euros per a la ramaderia ecològica.

Despropòsit

El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, va explicar ahir que aquestes retallades són “un contrasentit i un despropòsit”. “Ens demanen que cada vegada siguem més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient mentre, per l'altra banda, ens retallen les ajudes; no té cap sentit”, va afirmar.

Caball va dir que “la gent està indignada” perquè el fet d'aplicar aquesta retallada sense avisar provoca que alguns pagesos que rebien ajudes hagin vist rebaixada la quantitat sense motiu tot i continuar “fent les coses bé”. El coordinador nacional va assegurar que posa explotacions en risc perquè si els números no surten hauran de deixar l'activitat.

També va explicar que el sector no demana més diners, sinó que es redistribueixin millor els fons del programa de desenvolupament rural (PDR), que inclou tres àrees bàsiques a potenciar: la inclusió de joves, la modernització de les explotacions i l'aposta per la sostenibilitat mediambiental. Caball va afirmar que les possibilitats de redistribució són importants i va destacar el fet que Ripoll “sigui la punta de llança” en aquestes reclamacions. En aquest sentit, va deixar clar que la d'ahir és la primera de les mobilitzacions que volen fer arreu de Catalunya per evitar aquestes retallades.

A tres bandes

El pressupost del PDR 2014-2020 és de 810,5 milions d'euros, dels quals 404,9 els aporta la Generalitat, 348,6 provenen de fons europeus i 57,3 milions de l'Estat. Segons denuncia UP, el pagament que han fet aquest mes a la ramaderia ecològica ha estat de només 2,97 MEUR, quan el pressupost dels ajuts del programa és de 20 milions per sis anys (3,33 milions/any). Per això, per al sindicat és incomprensible que Agricultura argumenti que no disposa de pressupost aquest primer any per pagar la totalitat dels ajuts.

Agricultura ho justifica

En un comunicat, el govern ha volgut justificar les retallades que hi ha hagut en les ajudes a la producció ecològica. El Departament d'Agricultura reconeix que no s'ha pagat tot el que és habitual als pagesos, però ho vincula al fet que l'import de totes les sol·licituds superava el pressupost que hi ha establert. Un pressupost que ha quedat reduït especialment perquè l'Estat ha rebaixat un 75% la quantitat a què s'havia compromès.

En aquest sentit, el departament va dir que ha atès tots els que han sol·licitat l'ajuda i que compleixen els requisits necessaris però, això sí, rebaixant l'ajuda que perceben, tal com regula la normativa europea en els casos en què se supera el pressupost. També va detallar que hi ha hagut un canvi en les directrius per poder accedir a l'ajuda. En ramaderia ecològica, els sol·licitants han de disposar d'un mínim de superfície per cada cap de bestiar, quan el 2015 només es pagava en funció de la superfície. Aquest canvi ha minvat els ajuts ja que la superfície amb dret a cobrar es redueix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona