La Borsa
Més valors
Economia

opinió

Els HUT i les polítiques d’habitatge

Llegeixo amb estupefacció l’article del Sr. Carles Pàramo, exalcalde de Roses i expresident de la Diputació de Girona, publicat en aquest diari sobre els habitatges d’ús turístic. El que diu no és cert! En l’article culpa els habitatges d’ús turístic (HUT), situats en municipis on l’oferta turística té un pes significatiu, de tres problemes. El primer, les dificultats de la població per accedir a un habitatge degut principalment a la transformació d’habitatges de primera residència a un ús turístic. Les dades demostren que els HUT gairebé no influeixen en el preu del mercat de compravenda i de lloguer. En grans ciutats com Barcelona o Girona el percentatge de HUT està molt per sota del 2% del cens d’habitatges. Però si anem a Roses, ciutat de la qual el Sr. Pàramo era alcalde l’any 2011, veurem que, de l’anàlisi de les dades de l’Idescat d’aquell mateix any, crida l’atenció que hi havia 2.500 habitatges que es van declarar buits. Llavors, si el problema era l’accés a l’habitatge, per què des de les administracions no es va incentivar l’ocupació dels buits? I per què a Roses des de l’any 2011, i segons dades de la Generalitat, no s’ha construït cap habitatge protegit? La realitat és que tot plegat té més a veure amb la retirada d’incentius i deduccions fiscals, ajudes als possibles inquilins i propietaris, i a una falta de planificació urbanística adequada de determinades i administracions, que amb l’ús turístic dels habitatges. 

El segon problema que s’assenyala són les molèsties que generen alguns turistes. Per descomptat, l’incivisme cal sancionar-lo, però no el provoca el tipus d’allotjament sinó el client, i el nostre principalment és el familiar i l’esportiu, i es declinen moltes peticions de turisme de festa, la mateixa aposta que haurien de fer totes les destinacions i allotjaments. Per últim, el tercer problema que s’esmenta és la generalització del frau fiscal. Des de fa anys, com bé sap el Sr. Pàramo, des de l’Associació denunciem de manera conjunta amb la Generalitat i els ajuntaments tots els HUT que actuen al marge de la llei.

Ja n’hi ha prou d’escriure articles sense analitzar les dades reals; i ja n’hi ha prou de culpar els habitatges d’ús turístic de la incompetència de les administracions en les seves polítiques d’habitatge accessible per a la població. Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El [email protected] impulsa la contractació d’oficines a Barcelona, que creix un 60% el primer trimestre

Barcelona

L’ERO de CaixaBank no serà l’últim en la banca, en què es preveuen més fusions

barcelona
economia

CaixaBank renova el certificat Aenor per a la banca d’empresa

L’aportació del turisme al PIB de l’Estat aquest 2021 serà la meitat respecte del 2019, segons la CEOE

Madrid

PIMEC i Foment celebren les noves mesures de mobilitat

Barcelona

Un nou carregador ràpid de Circontrol

barcelona

Calviño insta Caixabank a “buscar totes les alternatives possibles que minimitzin l’impacte negatiu” de l’ERO

Madrid

Mercadona guanya un 17% més: 727 milions el 2020

barcelona / PATERNA

CaixaBank fa un ERO que afectarà 8.300 empleats

Barcelona