Economia

Denuncien que no cobreixen costos per la producció de llet

Unió de Pagesos i JARC es concentren davant d’un Mercadona a Girona per reclamar mesures que garanteixin el futur el sector

Diuen que aquest any ja han tancat unes vuit explotacions gironines

Representants dels sindicats agraris Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) es van concentrar ahir davant d’un Mercadona de Girona per denunciar que els ramaders no cobreixen costos per la producció de la llet i reclamen mesures per garantir el futur del sector. Segons els representants dels ramaders, “malgrat que en els darrers mesos el preu de la llet ha augmentat lleument, aquest creixement no arriba a cobrir l’augment dels costos de producció, de manera que la viabilitat del sector és cada cop més complicada”. De fet, segons va dir ahir el responsable nacional del sector boví d’UP, Marc Xifra, a la demarcació de Girona han tancat almenys vuit explotacions aquest any.

Per il·lustrar el moment crític que viu el sector, assenyalen que actualment el cost de producció d’un litre de llet se situa en uns 50 cèntims, vuit menys dels que reben els ramaders (42 cèntims). Així, als lineals els consumidors hi segueixen trobant envasos de llet a 60 cèntims, encara que teòricament el preu al públic ha pujat als 73 cèntims. És per això que els sindicats agraris van demanar la implicació del consumidor perquè “si en el lineal el litre de llet està per sota d’un euro el ramader està arruïnat”, va assegurar Josep M. Freixa, president de JARC Barcelona. Va assegurar que, si bé es cert que el preu que reben els ramaders ha pujat els darrers mesos, ho ha fet “en la mateixa proporció que els costos de producció”. Per Freixa “abans d’aquest augment desorbitat moltes granges ja estaven en números vermells”. Com a conseqüència, va dir, s’ha produït un augment de sacrificis de quasi un 13,4% els últims mesos, i “hem de tenir en compte que només disposem de dades oficials fins a l’abril, abans que esclatés la guerra, perquè ara les xifres serien molt superiors”.

Unió de Pagesos va tornar a reclamar a la gran distribució que no s’usi la llet com a producte reclam amb ofertes de preus i promocions comercials que, als ulls dels compradors, resten valor al producte i als professionals que s’hi dediquen.

El coordinador nacional d’UP, Joan Caball, va instar l’administració que actuï “pel conjunt dels productors que fem una feina prou digna i que ens hi volem guanyar la vida” perquè sembla “que la classe política no ho acaba de tenir clar”.

I JARC reclama a la Generalitat els “ajuts anunciats per la consellera Jordà el desembre del 2021” i la posada en marxa del pla de suport lacti que havia d’analitzar la creació d’una organització catalana de productors de llet “que no s’ha fet”. És per això que l’organització ha instat el president Aragonès a convocar una trobada amb caràcter d’urgència, en què hi siguin presents el sector primari, la indústria i la distribució.

LA XIFRA

50
cèntims
és el preu de cost de producció d’un litre de llet, 8 cèntims menys del que reben els ramaders actualment.

LA XIFRA

73
cèntims
és la mitjana del preu de venda al públic d’un litre de llet, i el sector demana que no sigui inferior a 1 euro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona