Economia
La collita de pèsols de Llavaneres es reduirà un 20% però serà excel·lent
Les plantes s’han assecat per les altes temperatures
“Calculem que ens quedarem al 80% de la collita de l’any passat”, apunta Joan Mora un dels pagesos que es dediquen al cultiu de pèsol garrofal a Sant Andreu de Llavaneres. Els productors de la zona esperen tenir una collita “amb la qualitat de sempre” però un 20% inferior a la de l’any passat per culpa de les altes temperatures registrades a l’hivern. Mora recorda que a aquesta varietat “li agrada el fred” i que en no tenir-ne la planta ha patit molt i s’ha assecat. “No crec que collim tant perquè tot i que hem pogut regar, el pèsol necessita fred i aigua de la pluja”, hi afegeix a l’ACN. Tot i la lleugera caiguda de la producció, el productor reconeix que “no es poden queixar” i que tindran una bona temporada de pèsols. “Estem sotmesos a la climatologia i ens hi haurem d’adaptar com sempre hem fet els pagesos”, es lamenta. Malgrat tot Mora deixa clar que la qualitat del producte serà com sempre “excel·lent” i que la climatologia adversa només tindrà incidència en la caiguda de la producció. Les pluges de les darreres setmanes, afegeix, no han arribat a temps per evitar que la planta hagi crescut menys i hagi tingut menys flor. A la minsa producció també hi contribueix el fet que el pèsol garrofal “costa de cultivar”. Amb un rendiment d’uns 700 grams a un quilo per planta, molt per sota del d’altres varietats, “costa molt acumular producte”.
Fins l’1 de maig, una setantena de productors, elaboradors i restauradors del Maresme participen a ‘Temps de Pèsols’, les jornades gastronòmiques de la “perla verda” de la comarca, un esdeveniment que ressalta la tradició culinària i la singularitat dels productes de km 0 organitzat pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.