Economia

Grècia allarga uns dies més el ‘corralito'

El polèmic Varufakis dimiteix per “facilitar la negociació” i el substituirà el moderat Tsakalotos

Tsipras presenta avui als seus homòlegs una proposta per evitar el ‘Grexit' mentre el BCE colla els bancs grecs

Una quitança sobre el deute sembla clau en les noves converses

Iannis Varufakis deia que preferiria deixar-se arrencar un braç abans que signar un rescat sense reestructuració del deute. Però al final li han tallat el cap: ahir va dimitir “per facilitar la negociació” amb els creditors, i Euclid Tsakalotos, de l'ala més moderada de Syriza, el substituirà com a ministre de Finances. Varufakis també va prometre als grecs que si votaven no en el referèndum els bancs hel·lens podrien reobrir ja avui, perquè l'acord amb la troica seria qüestió de només 48 hores. Però finalment el corralito s'allargarà uns dies més: el govern d'Alexis Tsipras va haver d'estendre ahir aquestes vacances bancàries almenys fins demà dimecres o dijous i els bitllets de 20 euros ja pràcticament s'han esgotat.

El no grec és el pitjor dels escenaris possibles per a Brussel·les, el més temut, i la confirmació que la seva campanya d'amenaces amb el Grexit ha estat contraproduent. Jean-Claude Juncker, un dels artífexs d'aquesta estratègia arriscada de convertir el referèndum en un plebiscit sobre l'euro i sobre Tsipras, es va amagar i va deixar que el seu vicepresident Valdis Dombrovskis donés la cara: “El lloc de Grècia és i continuarà sent Europa”, va assegurar el letó, sense concretar, però, si dins o fora de l'euro. “Els grecs es volen quedar a la zona euro, i aquest és també el meu objectiu, però haurem de veure si ho aconseguim”, va admetre també el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. L'FMI va allargar la mà a Tsipras, en un comunicat: “Seguim de prop la situació i estem preparats per ajudar Grècia si ens ho demana.”

La Comissió Europea no tornarà a asseure's a la mesa de negociació amb el govern de Syriza fins que l'Eurogrup no vegi clar el tercer rescat i no li doni el mandat polític de reprendre les converses. “És evident que el no complica trobar una solució”, “agreuja la bretxa” entre Atenes i Brussel·les, “debilita” la posició negociadora de Tsipras i deixa un “futur incert” per als grecs, va lamentar Dombrovskis. Tsipras presentarà avui als seus 18 homòlegs de l'euro, en una enèsima cimera d'emergència a Brussel·les, una proposta per evitar al sortida de l'euro i acordar un tercer rescat. I ho farà amb el suport de tota l'oposició, tret dels neonazis i els comunistes. El primer ministre hel·lè els tornarà a demanar “un compromís cap a l'inici d'un debat substancial sobre com resoldre el problema de la sostenibilitat del deute públic grec”. És a dir, la mateixa concessió que ja li havien acceptat fa dues setmanes abans que convoqués un referèndum, fins i tot amb una data: parlar-ne l'octubre que ve.

Que els seus homòlegs acceptin rebre'l a Brussel·les un altre cop i escoltar
la seva proposta és ja una victòria en si mateixa:
fart de perdre el temps, l'holandès Mark Rutte havia advertit que no tornaria a participar en cap cimera sobre Grècia si no era per fer-la fora definitivament de l'euro. A Tsipras, però, li serà poc menys que impossible arrancar als seus homòlegs cap promesa de quitança. Angela Merkel, després de reunir-se amb François Hollande a l'Elisi, va comprometre's a escoltar la proposta de Tsipras, tot i que encara no creu que es pugui negociar el tercer rescat. “És urgent tenir aquesta proposta per poder trobar una sortida”, va advertir la cancellera alemanya. “No queda gaire temps, és urgent per a Grècia i per a Europa”, va afegir el president francès, demanant a Tsipras un “equilibri” entre “solidaritat i responsabilitat”.

Senyal polític

La limitació de treure més de 60 euros dels caixers automàtics es mantindrà almenys fins demà. Als bancs hel·lens no els queden ni 1.000 milions de dipòsits i segons el BCE només podran resistir fins demà (Atenes assegura que podrien aguantar encara dos dies més, fins divendres). Mario Draghi va rebutjar ahir la petició de més liquiditat d'emergència del Banc Central de Grècia, però tampoc no es va atrevir a tancar del tot l'aixeta als bancs hel·lens. El Bundesbank alemany i la resta de falcons de l'euro el pressionen perquè retiri els 89.000 milions, però Draghi no vol prendre la decisió de desendollar definitivament la banca grega sense que l'Eurogrup i els líders europeus li donin cobertura legal. Draghi, però, va anar més enllà del que s'esperava i va ajustar els requisits de capital, elevant el descompte que aplica als avals de la banca hel·lena. Amb aquesta decisió, el banquer italià envia un missatge a Tsipras sobre la urgència de l'acord.

Tsipras truca per telèfon a Putin

El president rus, Vladímir Putin, i el primer ministre grec, Alexis Tsipras, van parlar ahir per telèfon per comentar els resultats del referèndum, segons va informar ahir el Kremlin, que va puntualitzar que la trucada va ser una iniciativa de la part grega.

“En la conversa va tractar-se dels resultats del referèndum sobre les condicions de l'ajuda financera que els creditors internacionals presten a Atenes, i també d'alguns assumptes relatius al desenvolupament de la cooperació russogrega”, va indicar Moscou en un comunicat. “Vladímir Putin –va afegir el Kremlin– va expressar el seu suport al poble de Grècia perquè superi les dificultats que té davant seu el país.” Poc abans, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assenyalar que, en les recents visites de Tsipras a Rússia, el govern grec no ha sol·licitat ajuda financera a Moscou. Peskov va desitjar un ràpid acord de Grècia amb els creditors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona