Economia

L'OCDE avança una frenada de l'economia mundial

La crisi de la Xina i la pujada dels tipus d'interès de la Fed rebaixen les perspectives globals de creixement

L'Eurozona evoluciona de forma “encoratjadora” però la recuperació no és completa

L'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) projecta núvols en l'evolució de l'economia mundial pel pròxim any i mig. En un informe titulat il·lustrativament Enigmes i incerteses, la institució amb seu a París va avançar ahir el que semblava cantat en els darrers mesos: les previsions de creixement a nivell internacional han fet un pas enrere. Una tendència que ja va apuntar al seu informe del juny, però que aquesta vegada ha emfatitzat. L'evolució del PIB mundial serà del 3% per 2015, i del 3,6% l'any que ve, dues dècimes menys que els seus càlculs de fa tres mesos.

El pessimisme, però, va per barris, i per una vegada en els darrers anys no li toca rebre a la zona euro. Pels 19 estats membres de la UE que integren l'OCDE, l'organització pronostica un creixement de l'1,6% enguany, millorant les previsions del juny, tot i que retalla en dues dècimes les del 2016 (fins a l'1,9%). Una notícia negativa que no té a veure amb l'evolució de l'economia europea (“és encoratjadora”, explicava l'informe, “tot i que la recuperació ha d'avançar”) sinó amb la influència dels fluxos de l'economia mundial.

Les raons d'aquest alentiment, segons l'organització presidida per Ángel Gurría, tenen molt a veure amb “l'estancament del comerç mundial i el deteriorament dels mercats financers”, amb la crisi borsària de la Xina com a causa principal. Tant és així, que les possibles turbulències de l'economia del gegant asiàtic representen avui la principal inquietud per al creixement mundial. I tot i que l'OCDE no creu que el seu alentiment sigui suficient per truncar l'evolució econòmica internacional, en va rebaixar les previsions pel 2015 i 2016, i la qualificava d'“enigma” en l'informe.

L'organització parisenca va advertir, en aquest sentit, que la caiguda de les importacions xineses té un gran ressò en el creixement mundial, sobretot entre les economies dels emergents, molt dependents del comerç amb Pequín, i en aquells països on l'exportació de primeres matèries representa el principal motor de la seva economia. Aquest seria el cas, per exemple, del Brasil, que es troba enmig d'una duríssima recessió, que l'OCDE xifra en un 2,8% enguany, i en 0,7% pel 2016. En aquest cas, la variació –en negatiu– de les previsions respecte del juny és de prop de dos punts, fet que il·lustra la interrelació entre el sotrac xinès de l'estiu i la mala projecció brasilera.

Tot i descartar que l'enigma xinès desemboqui en un fre del creixement mundial, el que podria resultar més perillós, segons va explicar la institució del Château de la Muette seria que es combinés amb turbulències del mercat financer global. Una possibilitat que es preveu que potenciï l'anunci, durant el dia d'avui, de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) sobre una pujada dels tipus d'interès, la primera en nou anys. L'OCDE millora les previsions per la primera economia mundial (fins al 2,4%), una recuperació que, diu l'informe, està més “avançada” que la del continent europeu. La pujada dels tipus d'interès que anunciarà avui la Fed, però, “podria tenir serioses repercussions en l'economia mundial”, va alertar ahir l'organització. “Especialment entre els emergents, més vulnerables, que podrien arrossegar significativament les economies avançades”. En aquest escenari fantasmagòric pels principals emergents, locomotores de creixement en els darrers anys, l'única que sembla que se salva és l'Índia: la institució hi projecta un creixement, com a mínim, sostingut. El 7,2% del 2014 el repetirà enguany, i el millorarà una dècima el 2016.

Més reformes a l'Estat per continuar creixent

L'Estat espanyol és un dels països de la zona euro que més creix i ho fa gràcies a les reformes implementades, com les que es van aplicar al sistema financer. Però perquè aquesta evolució sigui sostenible en el temps, segons l'OCDE, s'ha de continuar amb les reformes. Així ho va explicar Catherine Mann, l'economista en cap de l'organització internacional, durant la roda de premsa de presentació de l'informe interí de perspectives. Mann va atribuir el creixement de l'Estat espanyol a les “reformes estructurals” que s'han realitzat i va citar especialment les referides al sector financer, que han contribuït, segons ella, al restabliment del crèdit. Tanmateix, l'economista en cap de l'OCDE va puntualitzar també com a punts negatius per a l'economia de l'Estat que el seu PIB continua situat per sota del que hi havia registrat en esclatar la crisi financera, i que l'índex d'atur continua en nivells molt alts. Per Mann cal continuar amb les reformes per donar flexibilitat al mercat laboral i introduir una major competitivitat en el mercat de productes, i així garantir el creixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona