Economia

Mostra

Esport marítim i esbarjo

‘E la nave va...'

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona constata la represa de l'activitat en el sector en una nova edició amb més expositors

Les noves tendències combinen tecnologia punta, connectivitat i respecte pel medi ambient

El Saló Nàutic de Barcelona consolida el canvi de cicle que ja es va albirar l'any passat després de la davallada de l'activitat del sector i de les matriculacions en particular que s'havia constatat com a conseqüència de la crisi. Enguany participen en la mostra, que desembarcarà als molls d'Espanya i de la Fusta del port Vell del 14 al 18 d'aquest mes, 260 expositors, un 6% més que el 2014, provinents d'arreu del món, amb 670 models d'embarcacions esportives i d'esbarjo, 80 dels quals són totalment nous.

El saló combina, d'una banda, el vessant professional, però també s'obre al públic. Segons van explicar ahir Jordi Freixas, director de la mostra, i Luis Conde, el president, s'espera una afluència d'uns 55.000 visitants. Aquesta cinquanta-quatrena edició també augmentarà en un 11% la superfície d'exposició, fins a 54.000 metres quadrats, en els quals, a més de les prescriptives visites als models d'embarcacions flotants, hi haurà també la possibilitat d'assistir a l'exposició a terra, amb tota mena de novetats, productes i serveis que inclouen des de peces electròniques d'última generació fins a complements com ara remolcs o l'últim crit en articles de pesca. Entre els models més esperats hi ha el Monte Carlo 6, un creuer de motor de luxe, i l'Azimut Atlantis 43, de disseny italià.

Pensant en els visitants no tècnics, s'ha programat una “nit nàutica”, el divendres, en què es podrà accedir a l'exposició de nit i es podrà assistir a un seguit d'espectacles musicals i promocions, com ara cursos gratuïts de navegació per als compradors d'embarcacions. Coincidint amb això, es farà una travessa nedant a les aigües del port Vell.

Més orientat cap al públic professional hi haurà un extens programa de conferències i jornades, entre les quals destaca el primer Market Place de Turisme Nàutic de l'Estat espanyol, organitzat per l'Associació Espanyola d'Estacions Nàutiques (AEEN).

Pel que fa a les tendències que marcaran aquesta edició, les protagonitzen la tecnologia i l'ecologia. Entre les novetats més celebrades pels experts, hi ha les pantalles tàctils multifunció, les cartes de navegació electròniques, els controls remots i l'alta interconnexió, per oferir més seguretat i comoditat als navegants. Alhora, seguint l'estela del que està passant en l'automoció, també comencen a guanyar presència els motors híbrids, que combinen els combustibles tradicionals amb l'energia elèctrica. També s'hi troben generadors eòlics, plaques fotovoltaiques i hidrogeneradors, pensats des del respecte al medi ambient.

En tot cas, el sector sembla empès pel vent de popa. Entre el gener i el setembre d'aquest any s'han matriculat a Catalunya 830 embarcacions, un 9,3% més que en el mateix període del 2014, segons l'Asociación Nacional de Empresas Náuticas (ANEN). Al conjunt de l'Estat, l'increment va ser del 10,5%, amb 4.150 embarcacions matriculades. Aquesta serà, doncs, la segona temporada nàutica amb xifres positives des del 2007, en la qual cal destacar que les embarcacions amb més èxit són les motos d'aigua. El volum de negoci del turisme nàutic ja supera els 2.500 milions a l'Estat, amb un fort potencial provinent del fet que divuit milions d'europeus practiquen esports d'aigua.

Girona, líder
L'increment més important de vendes d'aquest any s'ha registrat a la demarcació de Girona, on es van vendre 264 embarcacions entre el gener i el setembre. A la de Barcelona es van matricular 465 noves embarcacions, un 10,98% més que en el mateix període de l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona